Општина Добровник

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Добровник
Dobrovnik, Dobrónak
Karte Dobrovnik si.png
Основни подаци
Држава  Словенија
Област Помурска
Сједиште Добровник
Становништво
Становништво 1.307
Густина становништва 42,03 ст./km2
Географске карактеристике
Површина 31,1 km2
Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), љети UTC+2 (CEST)
Веб-сајт www.dobrovnik.si

Општина Добровник (словен. Dobrovnik, мађ. Dobrónak) је једна од општина Помурске регије у држави Словенији. Седиште општине је истоимено насеље Добровник.

Општина Добровник је једна од општина са мађарском националном мањином у Словенији, а у општинским установама мађарски језик је козваничан са словеначким.

Природне одлике[уреди]

Рељеф: Општина Добровник налази се у североисточном делу Словеније. Општина се простире у источном делу равничарске и пољопривредне области Прекомурје, док крајњи северни део општине захвата подножје побрежја Горичко.

Клима: У општини влада умерено континентална клима.

Воде: Најважнији водоток у општини су речица Лендава, која је средишње постављена у општини. Сви остали водотоци су мали и њене притоке. У општини постоји и вештачко Буковнишко језеро.

Становништво[уреди]

Општина Добровник је ретко насељена.

Општина Добровник је једна од 3 општине са мађарским становништвом у Словенији. Већинско становништво у општини су Мађари са 725 припадника (55,5%), Словенци броје 511 припадника (39,1%), а остатак чини махом ромско становништво. У општинској самоуправи мађарски језик је у равномерном положају са словеначким.

Насеља општине[уреди]

Додатно погледати[уреди]

Спољашње везе[уреди]