Општина Добровник

С Википедије, слободне енциклопедије
Добровник
Dobrovnik, Dobrónak

Основни подаци
Држава  Словенија
Област Помурска
Сједиште Добровник
Становништво
Становништво 1.307
Густина насељености 42,03 ст./km2
Географске карактеристике
Површина 31,1 km2
Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), љети UTC+2 (CEST)
Веб-сајт www.dobrovnik.si

Општина Добровник (словен. Dobrovnik, мађ. Dobrónak) је једна од општина Помурске регије у држави Словенији. Седиште општине је истоимено насеље Добровник.

Општина Добровник је једна од општина са мађарском националном мањином у Словенији, а у општинским установама мађарски језик је козваничан са словеначким.

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Буковнишко језеро близу Добровника

Рељеф: Општина Добровник налази се у североисточном делу Словеније. Општина се простире у источном делу равничарске и пољопривредне области Прекомурје, док крајњи северни део општине захвата подножје побрежја Горичко.

Клима: У општини влада умерено континентална клима.

Воде: Најважнији водоток у општини су речица Лендава, која је средишње постављена у општини. Сви остали водотоци су мали и њене притоке. У општини постоји и вештачко Буковнишко језеро.

Становништво[уреди | уреди извор]

Општина Добровник је ретко насељена.

Општина Добровник је једна од 3 општине са мађарским становништвом у Словенији. Већинско становништво у општини су Мађари са 725 припадника (55,5%), Словенци броје 511 припадника (39,1%), а остатак чини махом ромско становништво. У општинској самоуправи мађарски језик је у равномерном положају са словеначким.

Насеља општине[уреди | уреди извор]

Додатно погледати[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]