Општина Лендава

С Википедије, слободне енциклопедије
Лендава
Lendava, Lendva

Основни подаци
Држава  Словенија
Област Помурска
Сједиште Лендава
Становништво
Становништво 11.151
Густина насељености 90,66 ст./km2
Географске карактеристике
Површина 123,0 km2
Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), љети UTC+2 (CEST)
Веб-сајт www.lendava.si

Општина Лендава (словен. Lendava, мађ. Lendva) је једна од општина Помурске регије у држави Словенији. Седиште општине је истоимени град Лендава.

Лендава је средиште мађарске националне мањине у Словенији, а у општинским установама мађарски језик је козваничан са словеначким.

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Река Лендава
Средиште града Лендаве

Рељеф: Општина Лендава налази се у североисточном делу Словеније. Најисточнија тачка државе, ушће реке Лендаве у Муру, је на подручју ове општине. Општина се простире у југоисточном делу равничарске и пољопривредне области Прекомурје.

Клима: У општини влада умерено континентална клима.

Воде: Најважноји водотоци у општини су реке Мура и Лендава. Већа Мура је јужна граница општине и истовремено граница Словеније са Хрватском. Речица Лендава је средишње постављена у општини, а при свом ушћу у Муру постаје погранична ка Мађарској, да би њихово уће означило тромеђу три споменуте државе. Сви остали водотоци су мали и притоке су Муре или Лендаве.

Становништво[уреди | уреди извор]

Општина Лендава је густо насељена.

Општина Лендава је средиште мађарске националне мањине у Словенији. Ипак, већинско становништво у општини су Словенци са 5.216 припадника (47%), 4.690 припадника су Мађари (42%), а остатак чини махом ромско становништво. У општинској самоуправи мађарски језик је у равномерном положају са словеначким.

Насеља општине[уреди | уреди извор]

Додатно погледати[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]