Паркс опсерваторија

С Википедије, слободне енциклопедије
Паркс опсерваторија

Паркс опсерваторија (такође позната и под називом чинија) је радио-телескоп Паркс, који је смештен око 20 km од места Паркс, у Новом Јужном Велсу (Аустралија). То је била једна од неколико радио-антена које су се користиле за уживо пренос телевизијске слике у мисији Аполо 11, 20. јула 1969. године. Захваљујући Парксу, легендарно спуштање свемирске летелице на Месец је успешно преношено два и по сата.[1] Овај телескоп важи за најуспешнији научни инструмент икада направљен у Аустралији.

Изузетан допринос је дао у откривању пулсара. Јер је преко 2/3 свих познатих пулсара (од око 1500), откривено управо захваљујући телескопу Паркс.[2]

Завршен је са изградњом 31. октобра 1961. године. Због свог специфичног облика, познат је и под називом чинија (енгл. The Dish).[3]

Радио-телескоп има пречник од 64 m и подешен је за радио-таласе таласних дужина реда величине милиметара и центиметара. Осим за Аполо 11, овај телескоп је био укључен и у следеће мисије:

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ On Eagle's Wings: The Story of the Parks Apollo 11 Support („На орловим крилима: прича подршке Паркс Аполу 11”, www.parkes.atnf.csiro.au. Приступљено 25. децембра 2016.
  2. ^ An Introduction to Pulsars „Увод у пулсаре”, www.atnf.csiro.au. Приступљено 25. децембра 2016.
  3. ^ 40 years of The Dish: Science Features (ABC Science) „40 година телскопа Паркс: Научне карактеристике (АБЦ Наука)”, www.abc.net.au. Приступљено 25. децембра 2016.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]