Паук-оса

С Википедије, слободне енциклопедије

Осолики паук
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
аранеиде
Род:
аргиопе
Врста:
А. bruennichi
Синоними

Aranea brünnichii
Aranea speciosa
Aranea senoculata
Aranea fasciata
Aranea zebra
Aranea formosa
Aranea pulchra
Aranea caspia
Aranea phragmitis
Segestria pulchra
Miranda transalpina
Epeira speciosa
Nephila transalpina
Epeira fasciata
Nephila fasciata
Miranda zabonica
Argiope brünnichi
Argiope bruennichii

Осолики паук (лат. Argiope bruennichi) врста је паука који плете округлу мрежу и насељава централну и северну Европу,централну Европу,северну Африку, делове Азије и Азорска острва. Као и многи други чланови врсте Аргиопе, има црне и жуте пруге на свом абдомену.

Паук плете спиралну мрежу у круг у зору или сумрак. Најчешће је плете у великој трави малко изнад земље што траје око један сат. Истакнути цик-цак облик зван стабилимент, или украсна мрежа, уобличен је ка центру мреже. Претпоставља се да је њена функција да привуче инсекте. Када је одређена жртва ухваћена у мрежу, осолики паук ће јој брзо онеспособити кретање умотавајући је у свилу, а затим је уједа и убризгава јој отров који је тотално парализује и разлаже протеине у телу.

Мушка јединка ове врсте је много мања од женке. Зато се мужјаци могу видети у близини женкине мреже како чекају да она заврши са последњим лињањем у време када она достиже полну зрелост. Тада су њене хелицере мекане неко краће време и мужјак може да се пари са њом без страха да ће бити поједен.

У лето 2006. године, истраживања у Уједињеном Краљевству показала су да се доста паукова ове врсте доселило ту. Боја је и даље слична само што жуте пруге мало више вуку на крем боју.

Постоји једна подврста тренутно позната:

  • Argiope bruennichi nigrofasciata Франганиљо 1910. (Португалија)

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]