Пилотско избациво седиште К-36Д-3,5М

С Википедије, слободне енциклопедије

Пилотско избациво седиште К-36Д-3,5М је сложен, савремен систем задње генерације избацивог седишта руске производње, намењено за спасавање пилота у свима случајевима, када се процени да је њихово даље остајање у кабини ваздухоплова у непосредној опасности по њихове животе.[1] Ово седиште је усавршено новом модифицираном генерацијем специјално дизајнираних седишта за 4+ и 5 генерацију авиона као што су Су-35 и Т-50.[2]

Намена[уреди | уреди извор]

Избациво седиште К-36Д-3,5М, које се налази у комплексном систему за спасавања пилота из авиона, након отказа виталних компоненти, грешака у пилотирању или оштећења изазваних ратним дејствима, намењено је да обезбеди више различитих функција од којих је најзначајнија спасавање живота пилота принудним напуштање авиона (катапултирање).[1]

Како се у саставу седишта налази се и комплет за спасавање и преживљавање пилота на копну и води (гумени чамац, комплет лекова, храна, сигнални пиштољ, специјална боја за воду, радио станица и други материјала оно је намењено и да случају дужег боравка пилота у природи или на води створио све неопходане услове пилоту за преживљавање, до његовог коначног спасавања.[1]

Према конструктивним карактеристикама седиште је намењено за уградњу у све једнокабинске и вишекабинске борбене авионе и авионе за обуку.

К-36Д-3,5М: сматра се за једно од најсавременијих избацивих седишта у свету

Главне карактеристике[уреди | уреди извор]

Избацивог седишта задње генерације К-36Д-3,5М сматра се једним од најсавременијим избацивим седиште у свету) јер рад седишта контролише вишепрограмски електронски систем који је повезан са информационим системом авиона.

Анализирајући параметре о стању авиона у тренутку пред катапултирања, дигитални рачунарски систем на оптималан начин програмира рад седишта, специфичним почетним условима како би се обезбедила максимална сигурност пилота у току процеса избацивања. Савремена електроника седишта, анализира брзину, висину, угао терена, нагиб, угаону брзину лета и друге параметре авиона и седишта, и све то користи у подешавању процеса катапултирања.

Примењена електронска аутоматизације седишта, укључујући и информациони систем авиона, решава бројне проблеме и радикално смањује брзину и висину авиона на минималну брзину и висину, за безбедно катапултирање пилота у режимима и најповољанијем положају авиона у простору. У програм рачунара уграђено је више од стотину оптималних алгоритама за безбедан рад избацивог седишта у различитим ситуацијама. Избором одређеног програма рачунар врло брзо регулише рад избацивог седишта, на основу почетних параметара авиона у време катапултирања. Након катапултирања програм регулише и следеће функције; нагиб седишта, спречавање тумбања и подешава снагу ракетних мотора који подижу седиште на опотималну висину за сигурно активирање падобрана.

у складу са новим међународним захтевима, К-36Д-3,5М седишта поседују и одређене егономске особине, које су прилагођене антрополошким особина пилота - од леких и малих пилота (жена) тежине 44 kg до пилота тешких до 111 kg, а рачунар у свом програму врши и потребне исправке у складу са тежином пилота. Захваљујући овим особинама седишта пилоти имају и удобније услове за рад (у односу на седишта претходних генерација), што повећава толеранцију организма на убрзања која се јављају током маневара у ваздуху или у ваздушној борби, и обезбеђује бољи положај тела у седишту, што умањује замор у току летења.

Разлике између избацивog седишта К-36Д-3,5М и Звезда Км-1[3]
Карактеристике Звезда К-36Д-3,5М [2] Звезда Км-1 [2]
Земља порекла  Русија  Русија
Оперативна висина 0-25.000 m 0-15.000 m
Тип седишта „Zero“ - 0-0 (нула-нула) „Zero“ - 0-0 (нула-нула)
Брзина избацивања до 1.400 km/h до 1.200 km/h
Брзина лета авиона 0-1.300 km/h (2,5 Маха) 0-1.300 km/h (2,5 Маха)
Начин изласка Без и кроз кров кабине Без и кроз кров кабине
Убрзање [g] до 20 „g“ до 20 „g“
Трајање избацивања у sec до 0,8 sec до 1,5 sec
Сила потиска 20.000 N -
Тип ваздухоплова Су-30, Су-34, МиГ-29, МиГ-29К/КУБ МиГ-21

Опис конструкције[уреди | уреди извор]

Примена[уреди | уреди извор]

Модифијом кабине борбених авиона и авиона за обуку, избациво седиште К-36Д-3,5М може се уградити у сва верзије авиона савремених авиона у свету.

У Русији седиште се користи на свим верзијама Су-30, Су-34, МиГ-29М и бродској варијанти МиГ-29К/КУБ.

Тренутно ван Русије седиште К-36Д-3,5М се налази уграђено у авионе ратних ваздухопловстава Индије, Вијетнама, Алжира.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Седиште к-36Д-3.5 (Р-36Д-3.5м)”. ОАО НПП „Звезда”. Архивирано из оригинала 11. 10. 2016. г. Приступљено 11. 10. 2016. 
  2. ^ а б в „Катапультное кресло авиации нового поколения —К-36Д-5”. TechCult.ru, 2016. Приступљено 11. 10. 2016. 
  3. ^ (језик: српски)Званичан сајт Војске Србије, Приступљено 19. 4. 2010.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]