Плавокосе особе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Природна плавуша

Плавокосе особе су особе чија се светла боја косе креће од тамноплаве која је на сунцу или светлозлатне, и од златне до платинасте. Особе плаве косе најчешће имају истовремено и светле плаве или зелене очи и светао тен, што је последица веома ниског присуства тамног пигмента меланина, који коси, очима и кожи даје смећкасту боју. Овакав тип људи се најчешће описује као нордијски. Жене које имају природну плаву косу су природне плавуше.

У Eвропи, највише плавокосих људи има у Скандинавији, нарочито у Шведској и у Русији и Украјини, али знатан број плавокосих или плавих људи има у западној Европи као и у Енглеској и Холандији, те у Немачкој.[1] [2] Плавокосих особа има широм света; у Америци и Аустралији, чији су преци европски досељеници. У Бразилу, људи који су плавокоси су немачког или холандског порекла. У Африци, која је позната као „црни континент”, плавих људи има једино у јужној Африци, чији су преци холандски и енглески досељеници из Европе. У Србији плавокосих особа нема пуно.

Познате природне плавуше су Клаудија Шифер, Марлен Дитрих, Грејс Кели, Анита Екберг, Шерон Стоун, Викторија Силвстет, Каролина Куркова, Ева Херцигова, Кендис Свонепул, и друге. Међу српским глумицама које су плавокосе, посебно се издвајају Милена Дравић, Аница Добра, Ана Софреновић, Ана Сакић, Љубинка Кларић, Ева Рас, Бранка Катић, Јелена Гавриловић, Тамара Алексић и друге.

Референце[уреди]

  1. ^ Cavalli-Sforza, L., Menozzi, P. and Piazza, A. (1994). The History and Geography of Human Genes. Princeton: Princeton University Press.
  2. ^ "Cavegirls were first blondes to have fun" Archived 2006-05-13 at the Wayback Machine

Спољашње везе[уреди]

Медији везани за чланак Плавокосе особе на Викимедијиној остави