Племенски савез Јаматај

Из Википедије, слободне енциклопедије

Услед топографских особености које одликују Јапан (постојање мноштва острва, планински карактер саме земље...), логично је то што су се породице удруживале у велики број малих, али независних и само-довољних племена. Међу тим племенима, нека су била јача, способнија, развијенија и војничким путем су покорила остала. Наравно, у таквим већим заједницама, однос између самих племена био је различит. Неки су били повлашћени, али већина је плаћала данак, и њихове поглавице су признавалецентралну власт врховног владара. Сам владар, а и држава, морали су да буду признати од кинеског двора да би њихова власт била легитимна.

На челу првог таквог савеза била је жена - „Химико“ (卑弥呼), а име савета било је Јаматај. Не зна се тачно где се налазио, на Кјушу или Хоншу. Присталице северног Кјушу мисле да је Јаматај био савез малих држава које су се налазиле на нивоу првобитне демократије, односно да је то био савез утицајних породица. Други сматрају да се Јаматај налазио југоисточно од Осаке и да је био деспотска држава по уређењу. Анализом имена владарке долазимо доњене социјалне улоге - „Хи“ је сунце, односно исходиште ватре, а „Мико“ значи шаманка. Она је имала религиозну функцију, а вероватно јој је брат помагао, односно вршио економске и војне функције. Племенски савез је успоставио везе са Кином и Корејом. Забележено је у летописима да је 238. године Химико поклонила кинеском цару робове, а он је њој доделио златни печат са пурпурном лентом, бисер, злато, бронзана огледала, свилене тканине, два мача и тепихе. После смрти Химико, наступа међуплеменски рат, и на власт долази ћерка Химико Ијо.

Ова организација се ипак не може сматрати правом државом, јер је она продукт класног друштва, које овде нису биле изражене. Међутим, значај племенског савеза се не оспорава, а то је почетна етапа стварања државе.

Види још[уреди]

  1. Стварање државе - Поход Џинму
  2. Јамато држава
  3. Јамато Такеру

Литература[уреди]