Побуна на броду Баунти (филм из 1984)

С Википедије, слободне енциклопедије
The Bounty
Original film poster
РежијаРоџер Донадсон
СценариоРоберт Болт
Ричард Хок (књига)
ПродуцентБернард Вилијамс
Рафаела де Лаурентис
Главне улогеМел Гибсон
Ентони Хопкинс
Лоренс Оливије
Едвард Фокс
Данијел Деј-Луис
МузикаВангелис
Продуцентска
кућа
Orion Pictures Corporation
Thorn EMI Screen Entertainment
Година1984.
Трајање132 минута
ЗемљаУК
САД
Језикенглески
IMDb веза

Побуна на броду Баунти је историјски филм из 1984. који је режирао Роџер Донадсон. Главне улоге играју: Мел Гибсон, Ентони Хопкинс, Лоренс Оливије, Едвард Фокс и Данијел Деј-Луис.

Радња[уреди | уреди извор]

Радња је конструисана као сведочење капетана Блаја током суђења побуни на броду „Баунти”.

Године 1787, Баунти је био опремљен да отплови на Тахити по хлебни плод, који се тада сматрао перспективним усевом за колоније. Блај је младом официру Флечеру Кристијану понудио место помоћника навигатора. Пливање није било лако. Посада је била превелика за мали брод. Капетан је спроводио чудна наређења да би одржао дух, на пример, захтевајући од морнара да плешу на палуби једном дневно. Капетан је изабрао руту око света са пролазом око Јужне Америке, заобилазећи рт Хорн. Морнари су наишли на лоше време и били су приморани да сачекају миран ветар, стигавши на Тахити у октобру 1788.

На острвима их је чекала топла добродошлица. Убрзо је почело распадање тима због дивне тропске климе, мирног, задовољавајућег живота и комуникације са домаћим женама. Кристијан, који се заљубио у ћерку вође Мауатуа, потпуно је изгубио контакт са тимом. Блај је био приморан да наметне дисциплину на најокрутнији начин. Група морнара која је покушала да побегне подвргнута је телесном кажњавању.

После вишемесечног паркирања, брод са садницама дрвећа кренуо је на повратни пут. Капетан је исцрпљивао официре и морнаре сталним гњаважама. Немири међу морнарима завршили су се побуном и одузимањем власти на броду. Кристијан се прогласио капетаном и ставио Вилијама Блаја и његове верне људе на чамац. У близини је било острво Тофуа, али мештани су били непријатељски расположени према странцима.

Показујући изузетну храброст и лидерске квалитете, Блај је препловио неколико хиљада миља на чамцу са 18 људи, патећи од лошег времена, недостатка воде и намирница. Као резултат тога, слетели су на једно од острва Фиџија. Године 1790. капетан се вратио у Енглеску, након што је као херој завршио свој пут око света. Против њега је почела истрага.

Побуњеници на ухваћеном „Баунтију” вратили су се на Тахити код својих девојака. Међутим, локални владар краљ Тина, плашећи се казнених мера Енглеске, затражио је од бегунаца да напусте острво. После дугог путовања и сукоба унутар тима, побуњеници су стигли до острва Питкерн. Овде су спалили брод и остали заувек.

У последњој сцени се извештава да је суд у потпуности ослободио капетана Вилијама Блаја и вратио му права. Осамнаест година касније, китоловни брод открио је острво Питкерн, које је ретко насељено човеком, Џоном Адамсом, са 9 жена и 23 деце. Судбина Флечера Кристијана остала је засигурно непозната: неки су веровали да је успео да се врати у Енглеску. Његови потомци до данас живе на острву Питкерн.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Мел Гибсон Master's Mate Флечер Кристијан
Ентони Хопкинс поручник Вилијам Блај
Лоренс Оливије адмирал Самјуел Худ
Едвард Фокс капетан Гритам
Данијел Деј-Луис Sailing Master Џон Фрајер
Бернард Хил Boatswain Вилијам Кол
Фил Дејвис Midshipman Едвард „Нед“ Јанг
Лијам Нисон Чарлс Черчил, бродски подофицир
Ви Куки Ка краљ Тајна
Теваите Вернете Мануатуа
Филип Мартин Браун Able Seaman Џон Адамс
Сајмон Чендлер Дејвид Нелсон, ботаничар
Малком Терис др Томас Хуган, бродски доктор
Сајмон Адамс Midshipman Питер Хејвуд
Џон Сешонс Steward Џон Смит
Ендру Вајлд Able Seaman Вилијам Макој
Нил Мориси Able Seaman Матју Квинтал
Ричард Грејам Gunner's Mate Џон Милс
Декстер Флечер Able Seaman Томас Елисон
Пит Ли-Вилсон столар Вилијам Персел
Џон Гадсби Quartermaster Џон Нортон
Брендан Конрој Роберт Ламб, месар
Бари Дрансфилд Able Seaman Мајкл Берн
Стив Флечер Able Seaman Џејмс Валентајн

Спољашње везе[уреди | уреди извор]