Полиацетилен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Полиацетилен
IUPAC име
Други називи Polyacetylene, PAc
Идентификација
Својства
Молекулска формула [C2H2]n
Растворљивост у води нерастворан
Опасност
Р-ознаке R10
С-ознаке -
Сродна једињења
Сродна једињења Етин (мономер)Уколико није другачије напоменуто, подаци се односе на стандардно стање (25 °C, 100 kPa) материјала

Полиацетилен је органски полимер и органски полупроводник, који се припрема или синтетички или као један облик биолошког пигмента меланина. Неки фунгални меланини су чисти полиацетилен. Полиацетилен ме може претварити у водљиви полимер. Припрема се у посебном Циглер-Ната катализатору. Оксидација са јодом повећава проводљивост 108 пута. За тај рад добијена је 2000. Нобелова награда за хемију.[1] Полимеризацијом ацетилена хемијске формуле C2H2, структурне формуле: HC≡CH, добија се дугачак ланац атома угљеника са алтернирајућим двоструким везама. Сваки атом водоника може се заменити функционалном везом. Схематски се то приказује ...C=C-C=C-C.... Полиацетилен, који се различито припрема зове се и црни ацетилен или меланин.

Референце[уреди]

  1. Heeger, Alan (2001). „Nobel Lecture: Semiconducting and metallic polymers: The fourth generation of polymeric materials”. Reviews of Modern Physics (free download). 73 (3): 681. doi:10.1103/RevModPhys.73.681. 

Спољашње везе[уреди]