Положај ЛГБТ особа у Словенији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Положај ЛГБТ особа у
Словенији
Застава Словеније Застава дугиних боја
Застава Застава дугиних боја
Положај Словеније
Легализација Да – од 1977.
Антидискриминациони закони Yes check.svg - забрањена дискриминација у сваком погледу 1998.
Узраст сексуалне сагласности Да – од 1977.
Брак Да - од 2017.
Истополна заједница Да - од 2006.
Усвајање Да - од 2011.
Војска Да
Законска промена пола Yes check.svg
Медији ДИХки
Догађаји Парада поноса
Клубови Тифани
Wikipedia-LGBT.png ЛГБТ портал

Словенија се сматра најпрогресивинијом земљом Централне Европе по питању права лезбејки, гејева, бисексуалних и трансродних особа. ЛГБТ покрет је активан у Словенији од 1984. године, када је основана секција Магнус при ШКУЦ-у. Феминистичка група, Лилит, која је подржавала лезбејска права, основана је 1985., а лезбејска секција у оквиру ШКУЦ-а, ЛЛ основана је 1987. Године 1990. Магнус и ЛЛ су основале националну геј и лезбејску групу, Роза клуб. Словенија признаје истополна партнерства и забрањује дискриминацију на основу сексуалне оријентације. Закон о брачној једнакости ступа на снагу 4.3. 2015, који је био препооручен од левичара, те парламент одобрава закон и статус се изједначује са статусом хетеросексуалних парова. У фебруару 2015, анкета је показала да 59% становиништва подржава истосполне бракове, а 38% усвајање од стране истосполних партнера. Црква је, заједно с коалицијом " За отроке гре " хтјела оборити закон референдумом, за којег су већ били прикупљени потписи. Након многобројних препирки државни збор је забранио расписивање референдума. Странке ЗЛ, ДеСУС, СД И ЗаАБ су били на страни новог закона; једнакост за све, без да већина одлучује о правима мањина.

Конзервативци су се обратили Уставном суду. Након пар месеци (22. 10. 2015), Уставни суд је упркос закону у којем се јасно наводи да већина не може одлучивати о правима мањине, тесном већином (5-4) донио одлуку да је референдум допуштен. Референдум је одржан 20. децембра 2015., а на њему је Закон о брачној једнакости срушен са 36,98 % гласова за и 63,02 % против.

Декриминализација[уреди]

Као и у другим државама бивше СФРЈ, истополни односи између мушкараца били су кажњавани од 1959. године. Променом устава, кривични закон долази у надлежност република и Словенија декриминализује хомосексуалност, 1976. (ступа на снагу 1977.) године. И ако под утицајем СФРЈ-а, Словенија је временом постала либералнија земља.

Истополне заједнице[уреди]

Словенија признаје истополне заједнице од 23. јула, 2006. године. Први закон, који је усвојен 2005. године покривао је само имовинска и нека наследна питања, као и право/обавезу на издржавање економски слабије стране и није гарантовао право наследства, социјално и здравствено осигурање,пензија, као ни родбински статус. 24. фебруара 2017. истополни бракови су дозвољени.[1].

Заштита од дискриминације[уреди]

Словенија забрањује дискриминацију на основу сексуалне оријентације на радном месту од 1998. Словенија забрањује дискриминацију и на другим пољима и има један од најширих закона о забрани дискриминације у ЕУ.

Став друштва[уреди]

Према референдуму из 2015 (DEC.20) ЗА закон је гласало 36,98%, ПРОТИВ 63,02%. У Љубљани постоји развијена ЛГБТ сцена, са бројем клубова у којима се организују ЛГБТ журке. Од 2001. године у Љубљани се одржава парада поноса.

Животни услови[уреди]

Истополна активност Да (од 1977)
Узраст сексуалне сагласности Да (од 1997)
Анти-дискриминациони закони у запошљавању Да (од 1998)
Анти-дискриминациони закони о пружању добара и услуга Да (од 1998)
Анти-дискриминациони закони у сваком погледу (укључујући неизравну дискриминацију, говор мржње) Да (од 1998)
Истополни бракови Да (од 2017)
Признавање истосполних парова Да (од 2006)
Признавање другог партнера као родитеља Да (од 2011)
Заједничка усвајања од стране истополних парова Не (Закон о брачној једнакости који је оборен референдумом (20.12.2015) би омогућио усвајајња од стране хомосексуалаца, како год, закон је пао на референдуму)
Право на слободно служење војног рока Да
Законска промена пола Да
Мушкарци који имају секс с мушкарцем могу донирати крв Не
Сурогат Не (Сурогат је забрањен за све особе)


Референце[уреди]