Геј

С Википедије, слободне енциклопедије

Геj (енгл. gay — весео) је сексуални идентитет хомосексуалних особа, углавном хомосексуалних мушкараца.[1] Постоји недоумица да ли потиче од енглеске речи „gay“ која значи „срећан“, „весео“, „радостан“ или од старофранцуске речи "gai" која значи "срећан", "пријатан"[2]. Геј као термин први пут се појављује након Стоунволских демонстрација из 1969. Те године основана је цела нова генерација организација, идентификујући се са речју „геј“, што је, осим сексуалне оријентације, значило и радикално нову основу самоидентификације у смислу отвореног политичког активизма. Геј мушкарац је особа коју естетски, сексуално и емоционално привлаче други мушкарци и који с другим мушкарцима остварује емоционални, сексуални и партнерски однос.

Сексуални идентитет произлази из сексуалности. Подразумева властито описивање или прихватање разних идентитета, који су као такви важан сегмент целокупног психолошког и друштвеног живота човека. У креирању или прихватању сексуалних идентитета особа се позива на право на самодефинисање - право особе да сама дефинише свој идентитет (своје идентитете) и себе као особу, и право на самоидентификацију - право особе да сама идентификује свој идентитет (своје идентитете), и да се не идентификује (види још сексуална оријентација).

Излазак (coming out)[уреди | уреди извор]

Излазак (coming out) је процес прихватања своје сексуалне оријентације, родног и сексуалног идентитета, његово спознавање, истраживање и дељење с другим особама. Иако прихватају своју сексуалност, ЛГБТ особе често то држе за себе, знајући да друштво не толерише такву различитост, већ управо супротно, осуђује је. Међутим, дељење овог дела себе с другима важно је за ментално здравље особе. Потврђено је да је процес развоја идентитета ЛГБТ особа, назван излазак, снажно повезан с психолошком прилагодбом - што је позитивнији лезбијски, геј и бисексуални, трансродни, интерсекс и/или qуеер идентитет, боље је ментално здравље особе и више самопоштовање. При изласку (coming out-u) односи се продубљују с људима око себе и ствара се искреност пријатељстава.

Аутовање - чин јавног откривања сексуалне оријентације неке друге особе, а да та особа није пристала на то. Већина ЛГБТИQ заједнице сматра овај чин неприхватљивим због тренутне политичке и друштвене климе. Бити "у ормару" (closeted) значи отворено се не идентификовати и не "изаћи" као лезбијка, геј мушкарац, бисексуална, трансродна, трансексуална, интерсексуална и/или qуеер особа. Особе "у ормару" понекад се, унутар ЛГБТ заједнице, погрдно називају «ормарушама».

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Šta znači GEJ?”. Šta znači. Приступљено 31. 1. 2019. 
  2. ^ „Gay (adj.)”. Online Etymology Dictionary. Приступљено 17. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]