Портал:Биографија/Изабрана биографија август 2019.

С Википедије, слободне енциклопедије
Симона Халеп
Симона Халеп

Симона Халеп (Констанца, 27. септембар 1991) румунска је тенисерка и бивша прва играчица света, која је током досадашње каријере освојила два гренд слем трофеја.

Пажњу на себе скренула је у сезони 2013. у којој је освојила шест турнира. У истој години добила је награду за најперспективнију играчицу света.

Халеп је дошла до финала Отвореног првенства Француске 2014. године и изгубила од Марије Шарапове у три сета, а 2017. године играла је у свом другом финалу и поново изгубила у три сета овог пута од Јелене Остапенко. У каријери је освојила осамнаест титула у појединачној конкуренцији и једну у дублу.

Након неколико сезона у самом врху женског тениса, сезону 2017. је завршила као најбоља тенисерка света, а такође је завршила као најбоља 2018. годину. Прва Румунка која је постала број 1 на WTA листи у појединачној конкуренцији.

Симона је освојила први гренд слем турнир на Отвореном првенству Француске 2018. победом против Слоун Стивенс из САД. Други гренд слем турнир Симона је освојила на Вимблдону 2019. године победом у финалу против Серене Вилијамс из САД.

читај даље