Портал:Бициклизам/Биографија 13

С Википедије, слободне енциклопедије

Анди Шлек (нем. Andy Schleck; 10. јун 1985.) је бивши луксембуршки професионални бициклиста и млађи брат Френка Шлека, њихов отац, Џони Шлек, је такође био професионални бициклиста од 1965. до 1974. године. А њихов деда је био бициклиста двадесетих година.

Анди је каријеру почео 2004. у тиму Рубе, где је привукао пажњу Сирилу Гимару, спортском директору који је био познат као спортски директор неколико шампиона Тур де Франса. Гимар је упоредио Андија са Лораном Фињоном. Са 19 година, 2005. се придружио старијем брату Френку, у тиму ЦСЦ. Исте године су њих двојица међусобно поделили национално првенство, тако што је Френк освојио друмску трку, а Анди трку на хронометар.

2007. је дебитовао на гранд тур тркама и освојио је друго место на Ђиро д’Италији, иза Данила ди Луке и освојио је класификацију за најбољег младог возача. 2009. године освојио је Лијеж—Бастоњ—Лијеж и постао је први Луксембуржанин који је освојио трку од 1954. када је победник био Маркел Ернзер.

Након велике борбе на Тур де Франсу 2010. Анди је завршио други, 39 секунди иза Алберта Контадора, али је у фебруару 2012. Контадору одузета победа због допинга и приписана је Шлеку. Анди је други завршио и 2011. изгубивши мајицу на хронометру на предзадњој етапи.

Године 2012. Анди Шлек је доживео тешку повреду, због које је паузирао неколико месеци, али је повреда наставила да га мучи и у наредне две сезоне, у којима није остварио ниједан запажен резултат. Након Тур де Франса 2014. Анди Шлек је завршио каријеру, са 28 година.

у фебруару 2016. отворио је кафе, у склопу чега је отворен и мали музеј са његовим сувенирима.