Портал:Бициклизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
 
 
Иконица уреди
Портал Бициклизам

Бициклизам је начин транспорта, рекреације и спорт. Укључује вожњу бицикла, моноцикла и трицикла. Бицикл, најважнија справа у бициклизму, покреће се помоћу педала, са два точка, један иза другог. Као спорт, бициклизам је у надлежности светске бициклистичке уније - UCI, чије је сједиште у Швајцарској.

Бицикл се у Европи појавио у 19. вијеку, а сада их у свијету има преко билион. Бицикл је веома користан за путовање на краћим дионицама, а има и доста бенефиција. Користан је за спортске активности за рекреативце, не загађује околину, лако га је паркирати, а може се возити и по улицама и по бициклистичким стазама.

 
 
Иконица уредиИзабрани чланак
Logo Tour du Pays Basque.svg.png

Вуелта ал Паис Васко (шп. Vuelta al Pais Vasco) је етапна бициклистичка трка, која се одржава у шпанској покрајини Баскији у априлу. Трка је основана 1924. године, одржавана је без прекида до 1936. када је прекинута због Шпанског грађанског рата и није покренута опет до 1969.

Године 1952. бициклистички тим Еибар покренуо је тродневну трку Гран премио бисиклета еибареса, у знак прославе 25 годишњице. Године 1969. трку су организовали под називом IX Вуелта ал Паис Васко - VIII Бисиклета еибареса. Еибар је 1973. преузео потпуну контролу над трком, али Бисиклета еибареса није призната као део историје Вуелта ал Паис Васко трке.

Први победник трке је Француз Франсис Пелисје, док је први победник трке откад је поново покренута 1969. такође Француз, Жак Анкетил. Победник традиционално добија баскијску беретку на подијуму.

 
 
Иконица уредиСлика недеље
 
 
Иконица уредиТеме
 
 
Иконица уредиБиографија
Philippe Thys Paris-Roubaix 1919.jpg

Филип Тис (хол. Philippe Thys; 8. октобар 1889. — 16. јануар 1971.) је бивши белгијски професионални бициклиста, у периоду од 1912. до 1927. године, са паузом за време Првог светског рата. Тис је троструки победник Тур де Франса.

Тис је освојио Тур двапут пре рата, 1913. када је имао само 22 године и тако постао један од најмлађих победника Тура и 1914. Почетак Првог светског рата значио је и отежано бављење бициклизмом и на бруталан начин прекинуло његову каријеру. Током рата служио је у француској војсци. На Тур се вратио 1920. и освојио га. Након његове победе, директор Тура, Анри Дегранж изјавио је да би Тис прослављао пети или шести Тур да није било рата. 1922. остварио је пет етапних победа. Три победе на Туру достигао је тек 1955. Луизон Бобе.

Током Првог светског рата, италијански класик, Ђиро ди Ломбардија није прекидана, Тис је освојио 1917. Након рата, први успех остварио је 1919. освајањем другог места на Париз—Рубеу, тако да је Ломбардија остала једини велики класик који је освојио.

Након што је завршио каријеру 1927. Тис је изјавио да му је нуђено да обуче жуту мајицу током Тура 1914. иако званично стоји да је жута мајица представљена 1919.

Након краја каријере, Тис се бавио стрељаштвом.

 
 
Иконица уредиСадржај
 
 
Иконица уредиДобри чланци
 
 
Иконица уредиДогађаји
Ђиро д’Италија
Још 68 дана
2018.
Тур де Франс
Још 132 дана
2018.
 
 
Иконица уредиОстали портали на српској википедији