Портал:Бициклизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Портал Бициклизам

Бициклизам је начин транспорта, рекреације и спорт. Укључује вожњу бицикла, моноцикла и трицикла. Бицикл, најважнија справа у бициклизму, покреће се помоћу педала, са два точка, један иза другог. Као спорт, бициклизам је у надлежности светске бициклистичке уније - UCI, чије је сједиште у Швајцарској.

Бицикл се у Европи појавио у 19. вијеку, а сада их у свијету има преко билион. Бицикл је веома користан за путовање на краћим дионицама, а има и доста бенефиција. Користан је за спортске активности за рекреативце, не загађује околину, лако га је паркирати, а може се возити и по улицама и по бициклистичким стазама.

Изабрани чланак

Paris Roubaix 2014 templeuve tete de la course.jpg

Монументални класици су најпрестижније, најстарије и најтеже једнодневне бициклистичке трке. Сваки од њих има специфичну историју и посебне карактеристике. Монументални класици су једнодневне трке које доносе највише бодова за UCI ворлд тур рангирање (100 за победника).

Монументални класици су:

La Primavera (пролеће), јер се одржава у марту. Први пут је одржан 1907. обично је дужине око 250 km, вози се углавном без тешких успона, што фаворизује спринтере.

  • Белгија Трка око Фландрије (хол. Ronde van Vlaanderen)  – Први од калдрмисаних класика, вози се прве недеље у априлу, први пут је вожена 1913. што је чини најмлађом од пет монументалних класика. Трка је карактеристична по доста секција које се возе по калдрми.
  • Француска Париз—Рубе – (краљица класика или пакао севера) је најпрестижнији од пет монументалних класика, традиционално се вози недељу дана након Фландрије и задњи је од калдрмисаних класика. Први пут је вожен 1896. Циљ трке је на велодрому у Рубеу.
  • Белгија Лијеж—Бастоњ—Лијеж – одржава се крајем априла, најстарији је класик и последњи је од арденских класика. Први пут је вожен 1892. као аматерска трка, док је трка за професионалце одржана 1894.
  • Италија Ђиро ди Ломбардија – одржава се у октобру или крајем септембра, првобитно је организована као Милано—Милано 1905. а од 1907. је назив Ђиро ди Ломбардија, који је промењен 2012. у Ил Ломбардија. Од 2012. се одржава крајем септембра, недељу дана након Светског првенства.

Осим трке око Фландрије, други монументални класици немају женску трку.

Слика недеље

Bicycle-mounted Japanese Troops in the Philippines.jpg

Јапанске трупе на бициклима у Филипинима 1941.

Теме

Биографија

Joop Zoetemelk Gitane 1973.jpg

Јоп Зутемелк (хол. Joop Zoutemelk; 3. децембар 1946). је бивши холандски професионални бициклиста у периоду од 1970. до 1987. Највећи успех остварио је 1980. године када је освојио Тур де Франс, годину раније, освојио је Вуелта а Еспању.

Зутемелк је рођен у Хагу, био је клизач и регионални шампион пре него је почео да се бави бициклизмом 1964. Професионалну каријеру почео је 1970. године и исте године је освојио друго место на Тур де Франсу, завршивши иза Едија Меркса. Иза Меркса је остао и 1971. а пре него што је освојио Тур де Франс 1980. пет пута је био други.

Зутемелк је три пута био позитиван на допинг тесту, сва три пута на Тур де Франсу, 1977, 1979. и 1983. Допинг сопственом крвљу тада није сматран за битну ствар и углавном бициклисти нису кажњавани. Током Тура 1980. није био позитиван на допинг.

Зутемелк је један од најуспешнијих возача на Туру, шест пута је завршио други, уз освојен Тур 1980. Његова каријера се подударала са доминацијом Едија Меркса и Зутемелк је обично критикован што је пратио уместо да је нападао Меркса. На његов рачун публика је осмислила и шалу, да никад није поцрнео током Тура јер је увек у Мерксовој сенци. Између 1972. и 1985. Зутемелк је девет пута проглашен за најбољег холандског возача, више од било ког другог холандског бициклисте.

Након 18 година у професионалном каравану, завршио је каријеру 1987. године и наставио свој рад као спортски директор. 10 година је провео у Рабобанку, од 1996. до 2006. године, када се и дефинитивно повукао из бициклизма након Вуелта а Еспање.

Зутемелк је од стране холандске бициклистичке уније проглашен за најбољег холандског бициклисту свих времена. 31. маја 2005. у његовом родном Рејпветерингу је откривена статуа у његову част.

2006. је покренут класик Јоп Зутемелк.

Садржај

Добри чланци

Догађаји

Ђиро д’Италија
Завршено
2018.
Тур де Франс
Завршено
2018.

Остали портали на српској википедији