Портал:Бициклизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Портал Бициклизам

Бициклизам је начин транспорта, рекреације и спорт. Укључује вожњу бицикла, моноцикла и трицикла. Бицикл, најважнија справа у бициклизму, покреће се помоћу педала, са два точка, један иза другог. Као спорт, бициклизам је у надлежности светске бициклистичке уније - UCI, чије је сједиште у Швајцарској.

Бицикл се у Европи појавио у 19. вијеку, а сада их у свијету има преко билион. Бицикл је веома користан за путовање на краћим дионицама, а има и доста бенефиција. Користан је за спортске активности за рекреативце, не загађује околину, лако га је паркирати, а може се возити и по улицама и по бициклистичким стазама.

Изабрани чланак

E3 Harelbeke logo.svg.png

Е3 Харелбеке (холандски: E3 Harelbeke) је класична бициклистичка трка, која се одржава у Белгији. Старт и циљ је у Харелбекеу, са преко 200 km. Трка је дио фландријске бициклистичке недеље и калдрмисаних класика, одржава се у марту, након Милано—Санрема.

Трка је покренута 1958. као Харелбеке—Антверпен—Харелбеке, а почетком шездесетих преименована је у Е3—Пријс Харелбеке, Рик ван Лој је освојио трку четири пута у том периоду. Јан Рас је током осамдесетих освојио трку три пута заредом. Иако релативно млада, трка је достигла велику популарност и многи побједници Ронде ван Фландерена и Париз—Рубеа су претходно освојили Харелбеке. Због сличности, медији у Фландрији су је назвали "Мали Ронде ван Фландерен."

Од 2012. трка је дио UCI ворлд тура, а рекордер је Том Бонен, са пет тријумфа.

Слика недеље

Теме

Биографија

Nibali Vincenzo-2016.05.29.99.GdI.21.Tappa-Torino-8222.jpg

Винченцо Нибали (италијански: Vincenzo Nibali; 14. новембар 1984.) је италијански професионални бициклиста од 2005. године. Рођен је у Месини, у Сицилији, син Салватореа и Ђоване. Због жеље да постане професионални бициклиста, напустио је родни град и преселио се у Тоскану са 16 година. Јуниорску каријеру је почео 2002. године, када је био и трећи на јуниорском светском првенству у вожњи на хронометар, а 2004. године је био трећи на светском првенству у вожњи на хронометар за возаче до 23 године. Због стила вожње добио је надимак ајкула из Месина. Професионалну каријеру почео је 2005. а прву велику победу остварио је наредне године освајањем трке Гран при Западне Француске.

Године 2010. освојио је Вуелта а Еспању, а наредне године освојио је друго место на Ђиро д’Италији. Ђиро је завршио на трећем месту, али му је припало друго након поништења резулата Алберту Контадору због допинга. Године 2012. фокусирао се на Тур де Франс, где је освојио треће место. Наредне године се вратио на Ђиро д’Италију и освојио је, а освајањем Тур де Франса 2014. Нибали је постао шести возач који је освојио све три гранд тур трке. Након лоших резултата 2015. освојио је Ђиро д’Италију 2016. након великог преокрета на задње две етапе.

Од других трка, освојио је по двапут италијанске трке Тирено—Адријатико и Ђиро дел Трентино, а двапут је био и национални шампион у друмској вожњи. По једном је освојио трку Тур оф Оман и ди Ломбардију. Двапут је добио награду за најбољег спортисту Италије (2013. и 2014.) и једном за најбољег спортисту у избору листа Газета дело Спорт.

Садржај

Добри чланци

Догађаји

Ђиро д’Италија
Завршено
2018.
Тур де Франс
Завршено
2018.

Остали портали на српској википедији