Портал:Бициклизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Портал Бициклизам

Бициклизам је начин транспорта, рекреације и спорт. Укључује вожњу бицикла, моноцикла и трицикла. Бицикл, најважнија справа у бициклизму, покреће се помоћу педала, са два точка, један иза другог. Као спорт, бициклизам је у надлежности светске бициклистичке уније - UCI, чије је сједиште у Швајцарској.

Бицикл се у Европи појавио у 19. вијеку, а сада их у свијету има преко билион. Бицикл је веома користан за путовање на краћим дионицама, а има и доста бенефиција. Користан је за спортске активности за рекреативце, не загађује околину, лако га је паркирати, а може се возити и по улицама и по бициклистичким стазама.

Изабрани чланак

Кроз Србију је бициклистичка етапна трка по Србији. Вози се у јуну и спада у другу категорију Светске бициклистичке уније. Прва трка је држана 1939. године и победник је био Аугуст Просеник. Идејни творац трке је Александар Бугарски, новинар.

Прва трка је стартовала 22. маја 1939. године испред хотела Москва у Београду и трајала је шест дана. Укупна дужина трке је била 1010 km. Покровитељ прве трке, као и трке 1940. године био је Петар II Карађорђевић. Први пехар био је од чистог злата. Трка 1941. није стартовала због почетка Другог свјетског рата у Југославији. Прва послератна трка је одржана 1963. године и од тада се одржава без прекида. Трка је до сада пролазила кроз више од 60 градова Србије и неколико градова Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине.


Слика недеље

Tour de France 2013, gilbert (14683179308).jpg

Филип Жилбер у мајици свјетског шампиона, на Тур де Франсу 2013. године.

Теме

Биографија

Gent - Omloop Het Nieuwsblad, 27 februari 2016 (E11) (cropped).JPG

Петер Саган (свк. Peter Sagan; 26. јануар 1990.) је словачки професионални бициклиста, рођен у Жилини. Професионалац је од 2009. године. Саган је, као јуниор, имао успешну каријеру у моунтајн бајку и сајкло кросу. Освојио је јуниорски светско првенство у моунтајн бајку 2008. године, а након тога је прешао у друмски бициклизам. Његов брат, Јурај Саган је такође професионални бициклиста.

Саган је бицикл почео да вози са девет година, у тиму Сполок, локалном тиму у Жилини. Током јуниорске каријере, Саган је возио и друмски и моунтајн бајк. На купу Словачке, Саган је дошао са позајмљеним бициклом од сестре, након што је продао свој, а од спонзора није добио нови бицикл на време. Бицикл његове сестре је био у лошем стању, али Саган је ипак успео да победи. Професионалну каријеру почео је 2009. а недуго затим је био тестиран у професионалном тиму Етикс, али није успио да заради уговор, био је фрустриран толико да је хтио да напусти друмски бициклизам, али под притиском породице, опробао се у Италијанском професионалном тиму Ликвигас, где је успио да заради уговор на две године.

Прве веће успехе остварио је 2011. када је освојио национално првенство и Тур де Полоње трку. Године 2012. почела је његова доминација у класификацији по поенима на Тур де Франсу, коју је освојио пет пута заредом. Након више неуспеха, 2016. је освојио један монументални класик, трку око Фландрије.

Године 2015. освојио је Светско првенству у друмској вожњи, а успех је поновио и 2016. Светско првенство две године заредом пре њега су освојила петорица возача.

Након што му је двапут измакло признање, Саган је 2016. добио награду Вело д’Ор, за најбољег бициклисту. Саган је такође добио награду за најбољег словачког спортисту године 2013. и 2015.

Садржај

Добри чланци

Догађаји

Ђиро д’Италија
Завршено
2018.
Тур де Франс
Завршено
2018.

Остали портали на српској википедији