Портал:Бициклизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Портал Бициклизам

Бициклизам је начин транспорта, рекреације и спорт. Укључује вожњу бицикла, моноцикла и трицикла. Бицикл, најважнија справа у бициклизму, покреће се помоћу педала, са два точка, један иза другог. Као спорт, бициклизам је у надлежности светске бициклистичке уније - UCI, чије је сједиште у Швајцарској.

Бицикл се у Европи појавио у 19. вијеку, а сада их у свијету има преко билион. Бицикл је веома користан за путовање на краћим дионицама, а има и доста бенефиција. Користан је за спортске активности за рекреативце, не загађује околину, лако га је паркирати, а може се возити и по улицама и по бициклистичким стазама.

Изабрани чланак

Pariz-Rube logo.png

Париз—Рубе (франц. Paris—Roubaix) је једнодневна бициклистичка трка која се одржава средином априла на северу Француске према граници са Белгијом. Париз—Рубе је једна од најстаријих трка, организована је први пут 1896. од стране Теодора Вијена и Мориса Переза, два произвођача текстила из Рубеа. Трка се није одржавала само за време Два светска рата. Од оснивања 1896. године па све до 1967. старт је био у Паризу, а циљ у Рубеу (одатле назив трке); од 1968. године старт трке је у Шампањи, око 60 километара североисточно од центра Париза, док је финиш и даље на велодрому у Рубеу. Трка је позната по тешком терену и калдрми и с обзиром на то да има дугу традицију, она је једна од пет монументалних класика, поред Милано—Санрема, трке око Фландрије, Лијеж—Бастоњ—Лијежа и Ђиро ди Ломбардије. Париз—Рубе је задњи од калдрмисаних класика у сезони, вози се недељу дана након Фландрије.

Надимци трке су: пакао севера, недеља у паклу (што је и назив истоименог филма о трци 1976. године), краљица класика и ускршња трка (франц. La Pascale). Трку организује спортска организација Амори Amaury Sport Organisation. Рекордери трке су Белгијанци Рогер де Фламинк и Том Бонен са четири победе.

Слика недеље

Eerste Tour de France - First Tour de France.jpg

Морис Гарен, побједник првог Тур де Франса 1903.

Теме

Биографија

Saint-Ghislain - Grand Prix Pino Cerami, 22 juillet 2015, départ (B176).JPG

Том Бонен (хол. Tom Boonen; 15. октобар 1980.) бивши је белгијски професионални бициклиста у периоду од 2002. до 2017 године. Бонен је спринтер и специјалиста за једнодневне трке, освојио је Париз—Рубе четири пута, трку око Фландрије три пута, Светско првенство у друмској вожњи, шест етапа и класификацију по поенима на Тур де Франсу.

Бонен је каријеру почео 2002. у тиму Ју Ес Постал и у својој сезони је показао снагу освајањем трећег места на Париз—Рубеу. У америчком тиму провео је само једну сезону, након чега је прешао у тим Квик степ, са којим је остварио све своје успехе. 2005. је једна од његових најбољих сезона, освојио је Париз—Рубе, Фландрију и Светско првенство, освојивши бројне награде на крају сезоне: Вело д’Ор - награду за најбољег бициклисту године, награду за белгијског спортисту године и награду за спортске заслуге у Белгији, награда коју спортиста може да добије само једном у каријери. 2006. је освојио трку око Фландрије и носио је жуту мајицу на Тур де Франсу, где је 2007. освојио класификацију по поенима, поставши први Белгијанац који је освојио од 1988. Године 2008. је освојио Париз—Рубе по трећи пут. У току трајања преговора са тимом Телеком, био је позитиван на кокаин, али није кажњен јер кокаин није на листи забрањених супстанци. Ипак, преговори са Телекомом су пропали због тога.

2009. је био поново позитиван на кокаин, због чега је суспендован од стране тима на месец дана, а учествовање на Тур де Франсу дозвољено му је дан пре почетка трке. Након слабијих сезона 2010. и 2011. у којима није остварио ниједну велику победу, Бонен је 2012. поновио успехе из 2005. Освојио је Париз—Рубе, Фландрију, Е3 Харелбеке, Гент—Вевелгем, национално првенство и Париз—Брисел, након чега је освојио награду за спортисту године у Белгији, а у избору за најбољег бициклисту године завршио је други.

Након слабих сезона, Бонен је 2016. завршио други на Париз—Рубеу и трећи на Светском првенству. Бонен је од 2005. сваке године остварио барем једну победу. Каријеру је завршио након Париз—Рубеа 2017.

Садржај

Добри чланци

Догађаји

Ђиро д’Италија
Завршено
2018.
Тур де Франс
Завршено
2018.

Остали портали на српској википедији