Портал:Бициклизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Портал Бициклизам

Бициклизам је начин транспорта, рекреације и спорт. Укључује вожњу бицикла, моноцикла и трицикла. Бицикл, најважнија справа у бициклизму, покреће се помоћу педала, са два точка, један иза другог. Као спорт, бициклизам је у надлежности светске бициклистичке уније - UCI, чије је сједиште у Швајцарској.

Бицикл се у Европи појавио у 19. вијеку, а сада их у свијету има преко билион. Бицикл је веома користан за путовање на краћим дионицама, а има и доста бенефиција. Користан је за спортске активности за рекреативце, не загађује околину, лако га је паркирати, а може се возити и по улицама и по бициклистичким стазама.

Изабрани чланак

Logo vuelta.png

Вуелта а Еспања је етапна бициклистичка трка, једна је од три гранд тур трке, уз Тур де Франс и Ђиро д’Италију. Одржава се сваке године у Шпанији и државама у окружењу. Трка је одржана први пут 1935. покренута је од стране листа Информасионе, инспирисан успјесима Тур де Франса и Ђиро д’Италије. У раним годинама постојања прекидана је због Другог свјетског рата и Шпанског грађанског рата, а од 1955. одржава се без прекида. Вуелта се одржавала крајем априла, а 1995. помјерена је за септембар, да би избјегли сударањем са Ђиро д’Италијом, која се одржава у мају. Учесници трке су елитни UCI ворлд тур тимови, са изузетком тимова са специјалном позивницом организатора. Иде се у Пиринеје, док је традицонални завршетак трке у Мадриду.

Вуелта у модерном времену има 21 етапу, уз два пута одмора. Све етапе су одређене временом, на крају сваке етапе времена сваког возача се додају на остварено вријеме са претходних етапа и возач са најмањим укупним временом је лидер генералног пласмана и трке и носи црвену мајицу. Поред генералног пласмана, присутне су брдска, класификација по поенима и класификација комбинације, за разлику од друга два гранд тура, гдје је присутна класификација за најбољег младог возача. Поред индивидуалних, ту је и тимска класификација, за најбољи тим (рачунају се времена прва три возача на крају сваке етапе). За разлику од друга два гранд тура, Вуелта има доста брдских етапа и не привлачи много спринтера.

Слика недеље

Теме

Биографија

Toni ROMINGER.jpg

Тони Ромингер (дан. Tony Rominger; 27. март 1961. Вејле, Данска) је бивши швајцарски професионални бициклиста у периоду од 1986. до 1997. Каријеру је почео доста касно, са 25 година, у тиму Офина. Ромингер је био добар брдаш и хронометраш. Прву велику победу остварио је 1989. освајањем Ђиро ди Ломбардије, коју је освојио и 1992. када је освојио и прву гранд тур трку, Вуелта а Еспању, коју је освојио још двапут, 1993. и 1994. што је био рекорд трке у броју победа. Рекорд је срушио Роберто Ерас 2005. Ромингер је након три победе на Вуелти, освојио Ђиро д’Италију 1995.

На Тур де Франсу Ромингер је освојио друго место 1993. Године 1994. у размаку од 15 дана поставио је два рекорда у вожњи на сат времена, први 53. 832 km, други 55. 291 km. Ипак, након промене правила, рекорди од 1972. су поништени. Ромингер је био успешан и у другим етапним тркама, освојио је трку Вуелта ал Паис Васко три пута, по два пута је освојио трке Тирено—Адријатико, Тур де Романди и Париз—Ница. Добитник је награде Вело д’Ор, за најбољег бициклисту 1994. године. Четири пута је добио награду за најбољег швајцарског спортисту године, 1989, 1992, 1993. и 1994.

Каријеру је завршио 1997. након што је сломио кључну кост на Тур де Франсу.

Садржај

Добри чланци

Догађаји

Ђиро д’Италија
Завршено
2018.
Тур де Франс
Завршено
2018.

Остали портали на српској википедији