Портал:Бициклизам

С Википедије, слободне енциклопедије

Портал Бициклизам

Бициклизам је начин транспорта, рекреације и спорт. Укључује вожњу бицикла, моноцикла и трицикла. Бицикл, најважнија справа у бициклизму, покреће се помоћу педала, са два точка, један иза другог. Као спорт, бициклизам је у надлежности Свјетске бициклистичке уније — UCI, чије је сједиште у Швајцарској.

Бицикл се у Европи појавио у 19. вијеку, а сада их у свијету има преко билион. Бицикл је веома користан за путовање на краћим дионицама, а има и доста бенефиција. Користан је за спортске активности за рекреативце, не загађује околину, лако га је паркирати, а може се возити и по улицама и по бициклистичким стазама.

Изабрани чланак

Jersey white.svg

Класификација за најбољег младог возача на Ђиро д’Италији је једна од другостепених класификација на етапној бициклистичкој трци, Ђиро д’Италији. Уведена је 1976. Класификација се рачуна на исти начин као и генерални пласман, сабирају се времена на крају сваке етапе, али само за возаче до 25 година. У периоду од 1976. до 1994. класификација је била уређена другачије. Лидер класификације носи бијелу мајицу (итал. maglia bianca).

Након Ђира 1994. класификација је укинута. Враћена је на Ђиро 2007. са правилом да учествују возачи до 25 година.

Слика недеље

211000 - Cycling track Tania Modra Sarnya Parker action 2 - 3b - 2000 Sydney race photo.jpg

Аустралијанке Танија Модра (пилот) и Сарњија Паркер на Параолимпијским играма у Сиднеју 2000, у дисциплини 1 km тандем, у којој су освојили златну медаљу.

Теме

Тур де Франс - Ђиро д’Италија - Вуелта а Еспања

  • Етапне трке:

Тирено—Адријатико - Париз—ница - Вуелта а Каталуња - Вуелта ал Паис Баско - Тур де Романди - Тур де Свис - Критеријум ди Дофине

Свјетско пренство у друмској вожњи - Свјетско првенство у вожњи на хронометар

Париз—Рубе - Ронде ван Фландерен - Милано—Санремо - Лијеж—Бастоњ—Лијеж - Ђиро ди Ломбардија

Флеш Валон - Амстел голд рејс - Е3 Бинкбанк - Гент—Вевелгем - Страде Бјанке - Класик Сан Себастијан - Милано—Торино

  • Друго:

UCI ворлд тур - Рекорд на сат времена

Биографија

Marco Pantani.jpg

Марко Пантани (итал. Marco Pantani; 13. јануар 1970. — 14. фебруар 2004.) је бивши италијански професионални бициклиста, један од најбољих у историји професионалног бициклизма. Врхунац каријере доживео је 1998. године освајањем Тур де Франса и Ђиро д’Италије и тако постао други Италијан који је тријумфовао на две најзначајније трке у истој години, Пре њега то је то је успео само Фаусто Копи. Повезица коју је Пантани носио на глави је била разлог његовог надимка Гусар (итал. Il Pirato) по коме је био познат у свету.

Каријеру је почео 1992. у тиму Карера. Пантани се показао као веома добар брдаш и 1994. освојио је друго место на Ђиро д’Италији, исте године дебитовао је на Тур де Франсу, где је освојио класификацију за најбољег младог возача. Успех је поновио и наредне године. Године 1998. остварио је Ђиро - Тур дабл, освојио је Ђиро д’Италију и Тур де Франс, захваљујући чему је добио награду Вело д’Ор, за најбољег бициклисту године.

Године 1999. Пантани је дошао на Ђиро д’Италију са циљем да је освоји. Розе мајицу је преузео након етапе 14, а Предност је учврстио са три етапне победе. Пре почетка етапе 20, Пантани је дисквалификован са Ђира, након што му је ниво хематокрита био изнад 50% и добио је днонедељну забрану бављења бициклизмом. У тренутку дисквалификације, Пантани је био лидер, са преко пет минута испред другопласираног, а био је лидер и у брдској и у класификацији по поенима. Пантани се никада више није вратио на Ђиро. Касније те године, италијански лист Република објавио је текст у коме повезују Пантанија са Франческом Конконијем, који је давао ЕПО италијанским бициклистима у периоду од 1993. до 1998. Током 1994. у марту, ниво хематокрита му је био 40.7 %, а у мају, током етапе на Ђиру, ниво хематокрита му је био 54 %, а у јуну је достигао до 58 %. У октобру 1995. ниво хематокрита на трци Милано—Торино био му је 60 %.

Током Ђира 2001. године, у соби му је пронађен инсулин. Пантани је тврдио да му је инсулин подметнут и да није провео ту ноћ у соби.

2002. суспендован је на осам месеци, али му је усвојена жалба и смањена суспензија због недостатка доказа.

Године 2004. извршио је самоубиство великом дозом кокаина.

Садржај

Добри чланци

Догађаји

Остали портали на српској википедији