Портал:Бициклизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Портал Бициклизам

Бициклизам је начин транспорта, рекреације и спорт. Укључује вожњу бицикла, моноцикла и трицикла. Бицикл, најважнија справа у бициклизму, покреће се помоћу педала, са два точка, један иза другог. Као спорт, бициклизам је у надлежности светске бициклистичке уније - UCI, чије је сједиште у Швајцарској.

Бицикл се у Европи појавио у 19. вијеку, а сада их у свијету има преко билион. Бицикл је веома користан за путовање на краћим дионицама, а има и доста бенефиција. Користан је за спортске активности за рекреативце, не загађује околину, лако га је паркирати, а може се возити и по улицама и по бициклистичким стазама.

Изабрани чланак

Tirreno–Adriatico logo.svg.png

Тирено—Адријатико је етапна бициклистичка трка у Италији, која се одржава између обала Тиренског и Јадранског мора. Одржава се почетком марта и служи као главна припрема за класик Милано—Санремо. Трка је покренута 1966. од стране спортског листа из Лација, Форца спортиве Романе, назвата је Тре ђорни дел Суд (три дана на југу). Са три етапе је проширена на седам 2002. године. Од 2011. је дио UCI ворлд тура. Мајица за побједника трке је плава, док се добија и посебан трофеј

Рекордер трке је Рогер де Фламинк са шест побједа заредом.

Слика недеље

Теме

Биографија

Wiggins Toscana 2013 (cropped).jpg

Сер Бредли Марк Вигинс, CBE (енгл. Sir Bradley Marc Wiggins, CBE; Гент, 28. април 1980.) је бивши британски професионални бициклиста, рођен у Генту. у Белгији, син је бившег Аустралијског бициклисте Грега Вигинса и Британке Линде. Када је Вигинс имао две године, отац га је напустио, а он се са мајком преселио у Лондон.

Као мали играо је фудбал и навијао је за Арсенал, а био је у проби у Вест Хему. Љубав према бициклизму осетио је када је гледао финале Олимпијских игара на писти 1992. године. Исте године, Вигинс је са својих 12 година, учествовао на својој првој трци, у Лондону. Године 1996. освојио је јуниорско национално првенство на писти, а 1997. године, био је једини Британац на светском јуниорском првенству на траци.

Професионалну каријеру почео је 2001. али је прве озбиљније резултате почео да остварује 2009. године. Највећи успех остварио је 2012. године; освојио је Тур де Франс и златну медаљу у трци на хронометар на ЛОИ у Лондону. Постао је први британски бициклиста који је победио на Тур де Франсу. Године 2013. покушао је да оствари Ђиро - Тур дабл, али је био лош на Ђиру, а Тур није ни возио. Касније те године освојио је Светско првенство у вожњи на хронометар. Национално првенство у вожњи на хронометар освајао је три пута, а у друмској вожњи једним. Године 2016. освојио је златну медаљу на Олимпијским играма у екипној вожњи на писти, док је годину раније поставио нови рекорд у вожњи на сат времена. Добитник је награде Вело д’Ор, за најбољег бициклисту године 2012. а исте године проглашен је за британског спортисту године, био је номинован и за награду Лауреус академије, за најбољег спортисту године.

Каријеру је завршио на крају сезоне 2016.

Садржај

Добри чланци

Догађаји

Ђиро д’Италија
Завршено
2018.
Тур де Франс
Завршено
2018.

Остали портали на српској википедији