Портал:Бициклизам/Изабрани чланак 38

С Википедије, слободне енциклопедије

Свјетско друмско првенство UCI (енгл. UCI Road World Championships), често познато као Свјетско првенство у бициклизму (енгл. World Cycling Championships), за мушкарце је подијељено у двије дисциплине: друмску трку и хронометар. Свјетско првенство у вожњи на хронометар први пут је одржано 1994. и од тада се одржава сваке године. Хронометар је дужине око 45 километара, по равном или брдовитом профилу. Возачи стартују са два минута размака и возач који дионицу пређе за најмање времена је побједник и добија мајицу дугиних боја (која је мало другачија од мајице дугиних боја за победника друмске трке) и носи је на сваком хронометру, у оквиру етапних трка на којима учествује до следећег Свјетског првенства у бициклизму.

Рекордери су Фабијан Канчелара и Тони Мартин са по четири побједе. Мајкл Роџерс и Тони Мартин су једини са три побједе заредом Бредли Вигинс је најстарији побједник, освојио је првенство 2014. са 34 године и 149 дана, док је најмлађи побједник Мајкл Роџерс, који је 2003. освојио првенство са 23 године и 293 дана.

Њемац Михел Рих је завршио други три пута и он је најуспјешнији возач који није освојио Свјетско првенство, са укупно четири медаље. Фабијан Канчелара има највише трећих мјеста, три пута је освојио бронзану медаљу.