Пређи на садржај

Портал:Историја/Изабрани 1 2009

С Википедије, слободне енциклопедије
Т-34 у ратном меморијалу у Гдањску
Т-34 у ратном меморијалу у Гдањску

T-34 је совјетски средњи тенк често означаван као најбољи и најутицајнији тенк Другог светског рата, иако су каснији тенкови из тог периода имали бољи оклоп и наоружање. Први такав тенк произведен је 1940. у Харкову, а произвођен је до 1958. Т-34 је био основа совјетских оклопних снага током Другог светског рата, а касније је извожен у друге земље. Био је најпроизвођенији тенк у Другом светску рату и други свих времена након серије Т-54/Т-55. Публикација објављена 1996. је показала да се Т-34 још увек користио у 27 држава.

Т-34 је развијен из БТ серије брзих тенкова и дизајниран је да замени пешадијске тенкове БТ-5 и БТ-7. Након увођења у службу, био је тенк са најбољим односом ватрене моћи, покретљивости и оклопа, иако је у почетку борбена ефикасност патила због незадовољавајуће ергономије у одељку за посаду, недостатка радија и лоше тактичке употребе. Распоред са два човека на топу је захтевао да заповедник буде такође и нишанџија, што је било типично за већину совјетских тенкова из тог времена; ово се показало слабијим од немачког распореда са тројицом људи (заповедник, нишанџија и пунилац)

Дизајн и конструкција тенка су били константно унапређивани током рата да би се побољшала ефикасност и смањили трошкови, што је омогућило производњу већег броја тенкова. Почетком 1944. уведен је Т-34-85 са моћним топом од 85 mm који су опслуживала тројица. До краја рата, разноврсни и јевтини тенкови Т-34 су заменили многе лаке и тешке тенкове у служби и бројали су већину произведених совјетских тенкова у рату. Његов еволуциони развој је водио директно до Т-54/Т-55 серије тенкова, који су се производили до 1981. и који се још увек користе.

...даље...