Портал:Историја/Изабрани 44 2011

С Википедије, слободне енциклопедије
Стећци Војводе Момчила
Стећци Војводе Момчила

Стећци Војводе Момчила је историјски споменик у околини Теслића, у насељу Врућица, у засеоку Бркића Поток. Споменик представљају три средњовјековна стећка, који се налазе на врху мањег бријега на југозападној падини брда Стражбеница, обраслог шумарком.

Међу локалним становништвом се називају стећцима Војводе Момчила, мада није доказано да је на тим просторима владао или постојао икакав Момчило или икакав војвода. За три стећка се сматра да су надгробни споменици „Војводе Момчила“, његове супруге и њиховог дјетета.

Иако није утврђено да је икакав Војвода Момчило владао тим крајем, у периоду послије рата у Босни и Херцеговини, када су преименоване старе улице и додјељивана имена новим, једна улица у врућичким пољима носи назив Улица Војводе Момчила.

Није тачно утврђено нити колико су стари стећци. Постоји више претпоставки од разних аутора, али ни једна од постојећих претпоставки није научно потврђена (нити поречена).

Чак ни сами споменици нису познати ни у иоле широј околини. Већина становника града Теслића, који је удаљен мање од 5 km не зна за њихово постојање. Стећци и околина нису одржавани нити су под заштитом било какве установе која би се бавила сличним историјским знаменитостима.


...даље...