Портал:Историја/Изабрани 49 2010

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб династије Тјудор
Грб династије Тјудор

Династија Тјудор је била истакнута европска краљевска династија која је потицала из Велса и која је владала Краљевином Енглеском, као и Грофијом и Краљевином Ирском, од 1485. до 1603. године. Први владар био је Хенри Тјудор, који је са очеве стране потомак владара јужне покрајине Велса, а са мајчине стране потомак енглеске краљевске породице Ланкастер. Породица Тјудор била је наклоњена династији Ланкастер током Рата ружа, па стога њихова породична ружа веома слична ружи породице Ланкастер.

Хенрих Тјудор имао је подршку оних који су били уз породицу Ланкастер, али и незадовољних из клана Јорк. Хенри се снагом војне силе и победе 1485. прогласио енглеским краљем и постаје Хенри VII. Његова победа учвршена је браком са Елизабетом од Јорка, симболично уједињујући некадашње супарнике у нову династију. Породица Тјудор проширила је своју моћ и ван граница Енглеске, уједињујући Енглеску са Велсом 1542. године, и успешно намећући ауторитет над Краљевином Ирском. Као и претходни владари наставили су да захтевају да владају и Краљевном Француском, али никада нису успели да је освоје.

Укупно је било пет владара из династије Тјудор (Џејн Греј, унука Мери, млађе сестре Хенрија VIII, програшена је краљицом у периоду од девет дана током 1553. године, и за већину није представљала правог владара). Едвард VI био је једини наследник по мушкој линији Хенриjа VIII, али живео је само до пунолетства. Стога питања наследства трона (укључујући бракове, разводе и право жена да буду наследнице трона) су била главно политичко питање током владавине династије Тјудор.

Владавина династије Тјудор завршава се 1603. године са смрћу Елизабетe I Тјудор, која није имала наследника. Ипак, приликом тајних преговора са њеним рођаком Џејмсом VI од Шкотске, Краљем Шкотске, (чија пра-прабаба Маргарет је била старија сестра Хенрија VIII) Елизабета успева да постигне да наследник енглеског трона буде породица Стјуарт, и тиме уједињује Краљевину Енглеску и Краљевину Шкотску.


...даље...