Портал:Канада/Изабрана биографија јун

С Википедије, слободне енциклопедије
Клер Буше 2011.
Клер Буше 2011.

Клер Буше (франц. Claire Boucher; Ванкувер, 17. март 1988), познатија под псеудонимом Грајмс (енгл. Grimes), канадска је уметница и музичарка. Клер је експерименталну музику почела да снима још док је ишла на Универзитет Макгрил у Монтреалу, где се упознала са подземном сценом индустријалне и електронске музике, која ју је заинтересовала.

Она је 2010. издала дебитантски албум Geidi Primes, под окриљем монтреалске издавачке куће Арбутус рекордс. Исте године је издала и албум Halfaxa. Крајем 2011, Арбутус, удружен са Форејди рекордсом, издаје Грајмсин трећи албум — Visions. Критика је добро оценила тај албум па га је Њујорк тајмс похвалио као један од најупечатљивијих албума године до сад.

Жанрови музике коју Бушеова изводи веома су различити, а укључују гласовне елементе са различитим инструменталним утицајима. Неки од утицаја потичу из индустријалне, електронске, поп, хип хоп музике, савременог ритма и блуза, нојз рока, као и средњовековне музике и психоделије. Сем независних албума, заједно са Деоном је 2011. издала и Darkbloom.

Године 2013. добила је награду Вебија за најбољу уметницу године, као и награду Џуно за најбољи електронски албум године.

Даље...