Портал:Козара и Поткозарје/11.-17. април 1941. (Козара)

С Википедије, слободне енциклопедије

Напомена (овдје)

11. априла 1941. године из правца Босанске Дубице у Приједор улази претходница њемачких моторизованих снага.

11. априла 1941. године у Приједор улазе њемачке моторизоване трупе, које на улазу у град дочекују вјерски представници предвођени градоначелником, изражавајући том приликом своју лојалност.

Док вјерски представници дочекују њемачке трупе и изражавају лојалност у Приједору, тад група старих људи у селу Међувођу дочекује војнике старе Југославије који се враћају са фронта и узвикује: »Дајте нам те пушке, а ви припашите женске прегаче!« . Тако је народ Поткозарја дочекивао војску која се враћала са пробијеног фронта и од њих тражио оружје да настави борбу.

14. априла 1941. године југословенска врховна војна команда затражила је од њемачке врховне команде да се обуставе непријатељства и успостави примирје. Нијемци нису прихватили никакве услове, већ су захтијевали безусловну капитулацију.

15. априла 1941. године дијелови 16. њемачке моторизоване дивизије заробили на Палама југословенску Врховну команду и прихватили капитулацију југословенских снага у Босни.

15. априла 1941. године ЦК КПЈ издао је проглас народима Југославије у коме је осудио стварање Независне Државе Хрватске и дао пуну подршку припадницима југословенске војске која пружа отпор нападачу. Осудио је издају и распиривање шовинизма и братоубилачког рата.

15. априла 1941. године усташе Блаж Гутић и Вилко Буторац организовали су и поздравили долазак њемачких трупа у Бању Луку. То је била 183. њемачка дивизија.

Виктор Гутић је био ликвидатор за бившу Врбаску бановину. Он приступа стварању усташкога редарства. Половином априла 1941. године Виктор Гутић пише наредбу по којој »у року од пет дана имају безусловно напустити територију хрватске државе сва лица родом и поријеклом из крајева Србије и Црне Горе, без обзира да ли су у јавној или приватној служби...«.

Тако је и под Козаром започело завођење национал-фашистичког режима, ослоњеног на групу фанатизованих усташких терориста, задојених безпримјерном шовинистичком мржњом. Режим је радио на распиривању мржње на националној основи, а то је најављивало катастрофу братоубилачког рата.

17. априла 1941. године је у Београду у штабу 2. њемачке армије потписана безусловна капитулација југославенске војске (ступила на снагу 18. априла у 12 часова).

17. априла 1941. године поглавник Независне Државе Хрватске Анте Павелић издао је законску одредбу којом се у Независној Држави Хрватској уводе ванредни судови за суђење по кратком поступку.

У априлу усташка власт уводи обавезни кулук. На оправци путова морали су радити сви мушкарци српске националности способни за рад.

Према неким извјештајима Бања Лука је требала да буде средиште Независне Државе Хрватске.

17. априла 1941. године Виктор Гутић стигао је у Бању Луку.

* априла 1941. године Павелић у листу »Хрватска Крајина« издаје наредбу према којој се Срби стављају ван снаге. То је раније учињено и са Јеврејима.

* априла 1941. године преко радио Загреба прочитано је именовање Виктора Гутића за стожерника »Хрватске Крајине«

  • * 17.-20. април