Портал:Кошарка/Биографија 4

С Википедије, слободне енциклопедије

Вилијам Фелтон „Бил“ Расел (енгл. William Felton "Bill" Russell; Монро, Луизијана, 12. фебруар 1934Мерсер Ајланд, Вашингтон, 31. јул 2022) био је амерички кошаркаш и кошаркашки тренер. Играо је на позицији центра за Бостон селтиксе и сматра се једним од најбољих кошаркаша свих времена. Пет пута је био Најкориснији играч НБА, 11 пута је био у идеалном тиму НБА, три пута у првом и осам пута у другом тиму, а такође је 12 пута био учесник НБА ол-стар утакмице и једном најкориснији играч ол-стара. Био је предводник славне династије Селтикса која је у 13 сезона под његовим вођством освојила 11 титула првака НБА. Заједно са хокејашем Хенријем Ричардом из НХЛ држи рекорд за највише титула освојених од стране појединачног спортисте у било којем професионалном спорту у Сјеверној Америци. Са репрезентацијом Сједињених Америчких Држава освојио је златну медаљу на Олимпијским играма 1956. у Мелбурну. Четири пута је био најбољи скакач лиге, а у 12 сезона заредом имао је преко 1.000 скокова и на другом је мјесту по броју скокова и скокова по утакмици у историји лиге, иза Вилта Чејмберлена. Такође је и клупски рекордер по броју скокова. Један је од два играча у историји НБА са преко 50 скокова на једној утакмици, поред Чејмберлена, који му је био велики ривал и други најважнији играч те генерације.

Осим у играчком, имао је и важну улогу у друштвеном животу, с предводећи први талас тамнопутих играча у лиги, а такође је био и први тамнопути кошаркаш који је постигао статус суперзвијезде. Осим као играч, три сезоне је водио Селтиксе као тренер-играч, чиме је такође постао први тамнопути тренер у историји сјеверноамеричког професионалног спорта, као и први тамнопути тренер који је освојио титулу првака. Уврштен је у кошаркашку кућу славних и као играч и као тренер, а такође је уврштен и у ФИБА кућу славних.

Умро је 2022. године, а њему у част су током НБА сезона 2022/23. сви играчи на горњој десној страни предњег дијела дреса носили број 6, који је Расел носио током играчке каријере, на црној позадини. У његову част, НБА је повукла из употребе број 6 у свим клубовима, са изузетком да тај број могу да наставе да носе играчи који су га носили прије доношења одлуке, што је било први пут у историји да је један број повучен из цијеле лиге.