Портал:Кулинарство/Изабрана посластица јун

С Википедије, слободне енциклопедије
Принцес крофне
Принцес крофне

Принцес крофне су француска посластица која је временом почела да се прави у целом свету, где је позната под називом профитероле. Реч профитероле је француског порекла.

Основу овог слаткиша чине пуфнице од куваног теста, пуњене различитим надевом или преливене неким финим сосом, док су одозго посуте финим шећером у праху. Тесто за принцес крофне је прилично неутралног укуса па се понекад праве у сланој варијанти са на пр. руском салатом уместо слатког фила. Код нас су најчешће слатке варијанте с кремом од ваниле, шлага или сладоледа, с преливом од чоколаде, дугуљасте с кремом – еклери, попелини.

Швеђани су познати по најкреативнијим рецептима за принцес крофне. Постоји читава традиција која налаже која боја принцес крофни је прикладна за који празник: жута за Ускрс, црвена за Божић, бела за свадбе, принцес крофне са поморанџом за Ноћ вештица. Сваке треће недеље септембра обележева се Недеља принцес крофни и тада се могу јести најбоље принцес крофне на свету, свих боја и различитих укуса.

...даље Остале изабране посластице