Пређи на садржај

Портал:Медицина/Изабрани чланак март 2012.

С Википедије, слободне енциклопедије
Камен у бубрегу, пречника 8 мм

Камен у бубрегу, бубрежни конкремент, бубрежна калкулуза нефролитијаза је појава чврстих или трошних агломерација (накупина кристала) растворених минерала у мокраћи у облику камена, каменова или песка у бубрежној карлици, чашицама и паренхиму бубрега. Реч нефролитијаза (nephrolithiasis) изведна је из (грч. [речи “nephros” (бубрег) i “lithos” (камен) што на крају чини реч nephrolithiasis] грешка: {{lang}}: текст има искошену назнаку (помоћ))

Они варирају у величинии облику од малих кристала попут зрна песка до великих каменова као лоптица за голф. Камен у бубрегу производ је мултифакторијалног процеса који се састоји од: социо-економских, генетских и конституционалних фактора. Од ове болести није поштеђено становништво ниједног географског подручја, етничка група, нити једно животно доба. Клинички је најманифестнији између треће и шесте деценије живота.
Камен у бубрегу обично спонтано напушта тело измокравањем урина. Међутим ако њихова величина нарасте и формира релативно велику формацију (пречника више милиметара), настаје опструкција уретера и застој у излучивању мокраће из бубрега што може да изазове појаву јаких једностраних болова у горњем делу трбуха и препони, и друге симптоме са преваленцом од 40 до 10 посто.

...даље...