Портал:Музика/Изабрани април 2010.

С Википедије, слободне енциклопедије

„Off the Wall“ је пети студијски албум америчког извођача Мајкла Џексона. Објавио га је Епик рекордс 10. августа 1979. године, након Џексоновог учешћа у филму „The Wiz“. Док су снимали филм, Џексон и продуцент Квинси Џонс постали су пријатељи тако да је Џонс пристао да ради са Џексоном на овом студијском албуму. Снимање песама је трајало од децембра 1978. до јуна 1979. године у Лос Анђелесу у Калифорнији. Џексон је сарађивао са великим бројем других текстописаца и извођача као што су Пол Макартни, Стиви Вондер и Род Темпертон. Сам је написао неколико песама укључујући и водећи сингл „Don't Stop 'til You Get Enough“.

Плоча представља званични раскид између Џексона и његове претходне издавачке куће Мотаун рекордс. Песме са албума припадају различитим жанровима — фанк, диско, соул, рок, џез и поп. Џексонов вокални наступ је добио позитивне оцене, а издање је добило позитивне критике и донело је Џексону прву Греми награду. Са албумом „Off the Wall“, Џексон је постао први соло извођач који је издао четири сингла са истог албума који су ушли међу 10 најбољих на „Билбордовој“ листи „Хот 100“. Албум је био комерцијални успех, до сада је одликован 8 пута мулти-платинастим тиражом у Сједињеним Америчким Државама и продат је у више од 20 милиона копија широм света.

Сони рекордс је 16. октобра 2001. године објавио специјално реиздање албума. Скорашње оцене Allmusic.com и „Блендер“ су похвалили албум због утицаја који је извршио на 21. век. Године 2003, албум је стигао на 68. место листе „500 најбољих албума свих времена“ часописа „Ролинг стоун“. Национална асоцијација музичких трговаца је поставила албум на 80. место своје „Дефинитивне листе 200 најбољих албума свих времена“. 2008, „Off the Wall“ је уврштен у „Гремијеву кућу славних“.

...даље...