Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 14

С Википедије, слободне енциклопедије
Спиридон Луис, грчки сељак који је 1896. победио у првој олимпијској маратонској трци.
Спиридон Луис, грчки сељак који је 1896. победио у првој олимпијској маратонској трци.

Спиридон „Спирос“ Луис (грч. Σπυρίδων "Σπύρος" Λούης; рођ. 12. јануара 1873. - умро 26. марта 1940.) био је грчки водоноша који је на Првим модерним Олимпијским играма у Атини 1896. године победио у маратону и након тога је постао национални јунак.

Након почетка првих модерних Олимпијских игара показало се да грчки такмичари нису могли да освоје ни једно одличје у атлетским дисциплинама што је публика очекивала. Најзад, први маратон је одржан 10. априла (или 29. марта по јулијанском календару који је у то време коришћен у Грчкој) када је пуковник Пападиамантидис дао знак за почетак трке у којој је учешће узело укупно 17 такмичара од којих су тринаесторица представљали Грчку.

И поред бројчане предности Грка у маратонској трци је у почетку водио Француз Албин Лемусије који је све до 32km био у вођству, али је затим морао да одустане због исцрпљености. Вођство је тада преузео олимпијски победник на 800 и 1500 метара, Аустралијанац Теди Флак али је и он колабирао након чега је Луис избио на прво место. Атмосфера на олимпијском стадиону, где је трка требало да се оконча, је била напета све док полицијски гласник није јавио да је у вођству домаћи такмичар. Хиљаде присутних је одушевљено почело да виче: " Хелен ! Хелен ! ", док су двојица грчких принчева, престолонаследник Константин и његов брат Ђорђе, похрлили да дочекају Луиса и да са њим оптрче последњи круг. Након што је током трке попио помало вина, млека, пива, сока од поморанџе и појео једно ускршње јаје, Луис је окончао трку са победничким временом 2: 58: 50.