Портал:Олимпијске игре

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Олимпијске игре
Portail JO.jpg

Олимпијске игре (ОИ) (грч. Ολυμπιακοί Αγώνες, енгл. Olympic Games, франц. Jeux Olympiques) су скуп међународних спортских такмичења у различитим дисциплинама које су подељене на летње и зимске. И зимске и летње олимпијске игре одржавају се сваке четири године. До 1992. одржаване су у истој години, а од тада се одржавају наизменично, сваке две године. Некада се погрешно називају и Олимпијадом, како је у античкој Грчкој називано раздобље између двеју олимпијских игара. Службени назив олимпијских игара, нпр. конкретно Игара 2012. године у Лондону гласи: „Игре XXX Олимпијаде“.

Изабрана биографија

Виго Јенсен

Виго Јенсен (дан. Alexander Viggo Jensen; 22. јуни 1874, Копенхаген2. новембар 1930 Копенхаген) је дански дизач тегова, стрелац, гимнастичар и атлетичар, један од тројице данских спортиста који су учествовали на Олимпијским играма 1896. у Атини.

Јенсен је на Олимпијским играма учествовау 4 спорта, у на Олимпијским играма 1900 у Паризу само у стрељаштву.

Главно такмичење Јансена на Играма у Атини било је дизање терета. Такмичио се у обе дисциплине дизање са једном и са две руке.

У првом такмичењу дизање тегова са две руке главна борба је вођена између њега и Лонстон Елиота из Уједињеног Краљевства. Подигли су исту тежини 111,5 кг, али судије су доделиле победу Јенсену.

У другој дисциплини Јенсен једном руком подиже 57 kg што је за 14 kg од резултата Елиота па Јенсен заузима друго место.

У стрељаштву, његов најбољи резултат је био у конкуренцији пушке слободног избора на 300 м. Постигао јњ 1.305 кругова и заузео треће место. Учествпвао је и у дисциплини војничка пушка на 200 метара, а постгнути резултат од 1.640 кругова и заусео је шесто место.

На атлетским такмичењима Јенсен учествује у бацачким дисциплинама. У бацању кугле заузима четврто место (непознат резултат), а бацању диска поделио је од од петог до деветог места.

Категорије

Уредници пројекта

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о Олимпијским играма, допишите своје име.

Изабрани чланак

Одбојкашице у блоку

Одбојка је врста тимског и олимпијског спорта где се лопта удара руком преко мреже на противничку страну. Тим чине шест играча где свако има своју функцију. Тим се састоји од техничара, коректора, два примача, средњег блокера и либера. Техничар је мозак екипе и он увек стоји у близини мреже. Блокери такође стоје код мреже и њихова улога је да блокирају противнички смеч. Коректор смечује, а примачи и либеро примају сервис. Модерна одбојка се игра на три добијена сета, до 25 поена. Када и једна и друга екипа имају по два добијена сета, игра се пети сет, тзв. ТАЈ-БРЕJК до 15 поена. у тиму је 12 играча, али је само 6 на терену. Остали су на клупи, они су замене. Либеро никада не сервира.

Одбојка је спорт који обилује брзином и свестраним покретима тела па се од играча очекују брзе реакције, сабраност и тренутна сналажљивост. Главна обележја данашњих националних селекција су снага и висина, али и способност екипе и тренера да развије нове тактике и стратегије игре је оно што доноси успех на утакмицама.

Одбојка је тимска (колективна) игра у којој се две екипе од по шест играча боре на терену димензија 18x9 метара. По средини игралишта разапета је мрежа широка 1 метар и дуга 9,5 метара. Размак између горњег руба мреже и тла је различит: 243 cm за сениоре и 224 cm за сениорке.

Игралиште је средишњом линијом подељено на два поља; на 3 метра од ње теку са стране паралелне линије које означавају зону напада, а иза њих зону обране.

Простор за сервирање је иза задње линије и може се слободно сервирати с било којег места дуж линије.

Изабрана слика

Чланци

Догађаји

Лондон
Завршено
2012
Сочи
Завршено
2014
Нанкинг
Завршено
2014
Лилехамер
Завршено
2016
Рио
Завршено
2016
Пјонгчанг
Завршено
2018

Остали портали на српској википедији