Портал:Олимпијске игре

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Олимпијске игре
Portail JO.jpg

Олимпијске игре (ОИ) (грч. Ολυμπιακοί Αγώνες, енгл. Olympic Games, франц. Jeux Olympiques) су скуп међународних спортских такмичења у различитим дисциплинама које су подељене на летње и зимске. И зимске и летње олимпијске игре одржавају се сваке четири године. До 1992. одржаване су у истој години, а од тада се одржавају наизменично, сваке две године. Некада се погрешно називају и Олимпијадом, како је у античкој Грчкој називано раздобље између двеју олимпијских игара. Службени назив олимпијских игара, нпр. конкретно Игара 2012. године у Лондону гласи: „Игре XXX Олимпијаде“.

Изабрана биографија

Андрија Златић на Олимпијади у Пекингу

Андрија Златић (рођен 25. јануара 1978. у Ужицу) је српски спортиста и репрезентативац Србије у стрељаштву. Члан је стрељачког клуба „Алеска Дејовић“. Такмичи се од 1990. године, а тренер му је Алекса Златић.

Учествовао је на Светском првенству у стрељаштву које је одржано од 2. до 16. јула у Лахти. На овом првенству је освојио сребрну медаљу у гађању ваздушним пиштољем. На тај начин је обезбедио визу за Летње олимпијске игре 2004. године.

Учествовао је на Летњим олимпијским играма 2004. године. Такмичио се као репрезантивац Србије и Црне Горе у две категорије: МК пиштољ 50 метара и ваздушни пиштољ 10 метара.

На такмичењу малокалибарским пиштољем 50 метара је освојио 32. место резултатом 546 кругова. На такмичењу ваздушним пиштољем 10 метара је освојио 13. место резултатом 579 кругова.

Године 2009. учествовао на Европском првенству у стрељаштву које се одржавало у Прагу. На овом првенству је у појединачној конкуренцији ваздушним пиштољем освојио златну медаљу. Екипа Србије у којој су били Андрија Златић, Дамир Микец и Димитрије Гргић је освојила сребрну медаљу.

Стрељачки савез Србије га је прогласио најбољим стрелцем у Србији 2010. године. Ове године је учествовао на Светском првенству које је одржано у Минхену. На њему је освојио сребрну медаљу у такмичењу ваздушним пиштољем резултатом 689.2 кругова. У екипном такмичењу ваздушним пиштољем је са репрезентацијим освојио 2. место резултатом 1747. Такође се такмичио у категорији малокалибарским пиштољем и освојио је 4. место. На овај начин је постао први српски спортиста који се кфалификовао за Летње олимпијске игре 2012. године у Лондону

Категорије

Уредници пројекта

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о Олимпијским играма, допишите своје име.

Изабрани чланак

I Олимпијске игре - Атина 1896 Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας - Αθήνα 1896

Летње олимпијске игре 1896 биле су међународно мулти-спортско такмичење које се одржавало у Атини Грчка, од 6. априла до 15. априла 1896. године. Биле су то прве Олимпијске игре модерног доба. Античка Грчка била је постојмина Олимпијских игара, па је Атина била одговарајући избор почетка модерних Олимпијских игара.

Упркос бројним препрекама и организацица Игара 1896. била је велики успех. Игре су биле највеће међународно такмичење одржано до тада. Игре су одржане на Панатинаико стадиону, првом великом стадиону у савременом свету, са могућности да прими највеће број гледалаца који су посматрали неку спортску приредбу.< Врхунац Игара за Грке била је маратонска победа њихових сународника Спиридона Луиса. Најуспешнији је био немачки такмичар рвач и гимнастичар Карл Шуман, који је освојио четири златне медаље.

На Париском универзитету Сорбони одржан је оснивачки конгрес Међународног олимпијског комитета, МОКа од 16. јуна до 23. јуна 1894. године на предлог барона Пјер де Кубертена. По оснивању МОК-а одлучено је да се Прве модерне Олимпијске игре одрже у њиховој прадомовини Грчкој где су рођене пре 2762. године. Одређено је и да то буде у Атини. Због тога је част да буде изабран за првог председника МОК-а добио грк Деметриос Викелас.

Изабрана слика

Чланци

Догађаји

Лондон
Завршено
2012
Сочи
Завршено
2014
Нанкинг
Завршено
2014
Лилехамер
Завршено
2016
Рио
Завршено
2016
Пјонгчанг
Завршено
2018

Остали портали на српској википедији