Портал:Олимпијске игре

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Олимпијске игре
Portail JO.jpg

Олимпијске игре (ОИ) (грч. Ολυμπιακοί Αγώνες, енгл. Olympic Games, франц. Jeux Olympiques) су скуп међународних спортских такмичења у различитим дисциплинама које су подељене на летње и зимске. И зимске и летње олимпијске игре одржавају се сваке четири године. До 1992. одржаване су у истој години, а од тада се одржавају наизменично, сваке две године. Некада се погрешно називају и Олимпијадом, како је у античкој Грчкој називано раздобље између двеју олимпијских игара. Службени назив олимпијских игара, нпр. конкретно Игара 2012. године у Лондону гласи: „Игре XXX Олимпијаде“.

Изабрана биографија

Грегор Шлиренцауер

Грегор Шлири Шлиренцауер (нем. Gregor "Schlieri" Schlierenzauer) је аустријски ски-скакач. Рођен је 7. јануара 1990. у Инсбруку, главном граду области Тирол у Аустрији. Био је јуниорски шампион у скијашким скоковима у сезони 2005/2006, да би се у сезони 2006/2007. отиснуо у професионалце, са само 16 година. У августу 2008. је победио у летњем Гранд При такмичењу.

Први пут на скије је стао са само две године. Када је имао осам година, почео је да тренира скијашке скокове, у клубу "SV Innsbruck-Bergisel". Његов ујак, Маркус Прок, одлучио је да буде његов менаџер. Захваљујући свом ујаку, Шлиренцауер је потписао уговор са компанијом скија "Fischer" 2001. године, а пет година касније и са компанијом "Red Bull".

Такмичио се у јуниорском Континенталном купу. У фебруару 2006. године, освојио је Јуниорско светско првенство у Крању, Словенија. Тренер аустријске професионалне репрезентације, Александер Појтнер, позвао је Шлиренцауера да се такмичи у Светском купу. Његов први наступ био је 12. марта 2006. на скакаоници Холменколен, када је заузео 24. место.

Категорије

Уредници пројекта

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о Олимпијским играма, допишите своје име.

Изабрани чланак

Меч између Русије и Летоније на Олимпијским играма 2010.

Хокеј на леду, или само Хокеј је екипни спорт који се игра на вештачким или на природним леденим површинама. Играчи се по леденој површини крећу помоћу клизаљки постижући брзине и до 40 км/сат што хокеј сврстава у категорију најдинамичнијих и најбржих екипних спортова. У игри учествују две екипе са по 6 играча (од којих је један голман), а циљ игре је погодити противнички гол плочицом од вулканизиране гуме која се зове пак (енгл. puck). Играчи паком управљају дугачком палицом која је закривљена на доњем делу.

У својим почецима хокеј на леду се развијао искључиво у подручјима са хладнијом климом где је било могуће наћи одговарајуће ледене површине за игру. Открићем вештачког леда почиње и експанзија хокеја као спорта. Хокеј је убедљиво најпопуларнији спорт у Канади где ужива статус националног спорта, и где је по први пут и стандардизован као спортска дисциплина, па се због тога савремени хокеј често означава и као „канадски хокеј“.

Стандардизацију хокејашке игре врши Светска хокејашка асоцијација (или ИИХФ) која има укупно 68 чланова, и која организује турнире у оквиру светских првенстава и олимпијских игара. Најуспешније репрезентације у хокеју на леду у обе конкуренције су Канада, Русија, САД, Чешка, Финска, Словачка и Шведска.

Изабрана слика

Kohn 4menbobsled 2005-11-02.jpg

Боб четверосед у фази старта

Чланци

Догађаји

Лондон
Завршено
2012
Сочи
Завршено
2014
Нанкинг
Завршено
2014
Лилехамер
Завршено
2016
Рио
Завршено
2016
Пјонгчанг
Завршено
2018

Остали портали на српској википедији