Портал:Олимпијске игре

Из Википедије, слободне енциклопедије
Олимпијске игре
Portail JO.jpg

Олимпијске игре (ОИ) (грч. Ολυμπιακοί Αγώνες, енгл. Olympic Games, франц. Jeux Olympiques) су скуп међународних спортских такмичења у различитим дисциплинама које су подељене на летње и зимске. И зимске и летње олимпијске игре одржавају се сваке четири године. До 1992. одржаване су у истој години, а од тада се одржавају наизменично, сваке две године. Некада се погрешно називају и Олимпијадом, како је у античкој Грчкој називано раздобље између двеју олимпијских игара. Службени назив олимпијских игара, нпр. конкретно Игара 2012. године у Лондону гласи: „Игре XXX Олимпијаде“.

 
 
Иконица уредиИзабрана биографија
Душан Зинаја на Зимским олимпијским играма 1924.

Душан Зинаја (Будимпешта, 23. октобар 1893. — погинуо Загреб 26. септембар 1948) је био југословенски репрезентативац и тренер у фудбалу и олимпијац у скијашком трчању.

Фудбал је играо као нападач у загребачком ХАШК-а. У клубу је био капитен и референт. Одиграо је само једну утакмицу за репрезентацију 10. јуна 1923. у Букурешту против Румуније која је завршила победом Југославије са 2:1. У тој утакмици играо је и његов млађи брат Бранко. Утакмица је ушла у историју југословенског фудбала јер су први пут заједно у репрезентацији играла два брата, што је касније био чест случај.

По завршеку каријере био је први наш фудбалер репрезентативац који је обављао функцију селектора националног екипе. Саставио је три репрезентације у периоду од 28. септембра 1924. до 4. новембра 1925..

На Зимским олимпијским играма 1924 у Шамонију у Француској учествао је у обе дисциплине скијашког трчања на 18 и 50 km. И првој је стигао 36 (последњи од оних који се завршили трку) са резултатом 2:12:19,4, а у другој није завршио трку.

Овим је постао први спортиста који је учествовао у репрезентацији Југославије у два спорта фудбалу и скијању.

 
 
Иконица уредиКатегорије
 
 
Иконица уредиУредници пројекта

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о Олимпијским играма, допишите своје име.

 
 
Иконица уредиИзабрани чланак
Скијаш

Алпско скијање је врло раширен начин скијања на планинским падинама прекривеним снегом. Име је добило по Алпима, планинском венцу у Европи где је традиција таквог начина скијања и зачета. Иако је алпско скијање данас раширено у цијелом свијету и на свим континентима, назив се задржао до данас.

Овај вид скијања врло је раширен вид рекреације али и један од стандардних олимпијски спортова на зимским Олимпијским играма.

Кроз историју су се технике алпског скијања често значајно мењале. Разлога за те промене било је више, осим саме домишљатости појединих учитеља скијања ту је и технолошки напредак материјала, облика и функционалности скијашке опреме, ниво уређености стаза, итд.

Прва позната алпска техника је Lilefender, а добила је име по граду Лиленфелду. Реч је о техници скијања помоћу једног дугачког штапа, код којег скијаш забада штап у средиште завоја па се затим око њега ротира и на тај начин одређује смер скретања. Касније су скијаши врло брзо усвојили коришћење два краћа штапа а не једног дугачког.

 
 
Иконица уредиИзабрана слика
 
 
Иконица уредиЧланци
 
 
Иконица уредиДогађаји
Лондон
Завршено
2012
Сочи
Завршено
2014
Нанкинг
Завршено
2014
Лилехамер
Завршено
2016
Рио
Завршено
2016
Пјонгчанг
Још 83 дана
2018
 
 
Иконица уредиОстали портали на српској википедији