Портал:Олимпијске игре

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Олимпијске игре
Portail JO.jpg

Олимпијске игре (ОИ) (грч. Ολυμπιακοί Αγώνες, енгл. Olympic Games, франц. Jeux Olympiques) су скуп међународних спортских такмичења у различитим дисциплинама које су подељене на летње и зимске. И зимске и летње олимпијске игре одржавају се сваке четири године. До 1992. одржаване су у истој години, а од тада се одржавају наизменично, сваке две године. Некада се погрешно називају и Олимпијадом, како је у античкој Грчкој називано раздобље између двеју олимпијских игара. Службени назив олимпијских игара, нпр. конкретно Игара 2012. године у Лондону гласи: „Игре XXX Олимпијаде“.

Изабрана биографија

Халина Конопацка

Халина Конопацка (пољ. Halina Konopacka, удата Матушевски па Шербињски — пољ. Matuszewski, Szerbiński; Рава Мазовјецка, 26. фебруар 1900.Дејтона Бич, 28. јануар 1989) је пољска атлетичарка и први спортиста који је освојио златну медаљу за Пољску на Олимпијским играма.

Рођена је 26. фебруара 1900. у имућној породици у месту Рава Мазовјецка. Пар година после њеног рођења породица се сели у Варшаву. У Варшави је уписала Филолошки факултет и тада постаје чланица клуба АЗС Варшава.

Халина Конопацка је спортску каријеру почела бавећи се скијањем. На наговор другарица почела је да се бави атлетиком, а њен таленат за бацање диска открио је тадашњи тренер селекције Пољске Maurice Bacquet. Већ након годину дана, 1924. године освојила је првенство Пољске у бацању диска и бацању кугле. Била је свестран спортиста и освојила је 25. титула првака државе у неколико атлетских дисциплина. Током своје спортске каријере такмичила се за клуб АЗС Варшава (пољ. AZS Warszawa). Након завршетка атлетичарске каријере играла је тенис у мешовитом дублу заједно са Чеславом Спихалом (пољ. Czesław Spychała).

Категорије

Уредници пројекта

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о Олимпијским играма, допишите своје име.

Изабрани чланак

Амблем Параолимпијских игара

Параолимпијске игре су Олимпијске игре спортиста са визичким оштећењима, параплегијом, церебралном парализом, ампутацијом, као и оштећењима вида. Оне су проистекле из игара параплегичара (Stoke Mandeville Games), чији је оснивач Лудвиг Гутман (Ludwig Guttmann), шеф болнице у Ејлсберију у Енглеској, један од најеминентнијих светских стручњака за оштећење кичме.

Истога дана 29. јула 1948. када су отворене Олимпијске игре у Лондону, на спортским теренима поменуте болнице отворене су и игре параплегичара у којима је учествовало свега 16 припадника британских оружаних снага (14 мушкараца и 2 жене).

То је била јавна демонстрација којом се хтело указати да се и особе са тешким физичким оштећењима могу бавити спортом.

Године 1952. у овим играма су учествовали и параплегичари Холандије и одтад су се као међународне почеле одржавати крајем августа сваке године на теренима Стоук Мандевила. Број земаља учесника се сваке године повећавао, а тиме и број млађих такмичара.

Почев од 1960. године игре се одржавају сваке године у другој земљи под називом Параолимпијске игре. Настојало се да се она одржавају у оној земљи у којој се одржавају и Летње олимпијске игре.

Прве Параолимпијске игре одржане су 1960. године у Риму. Окупиле су око 400 такмичара из 22 земље. Друге су одржане у Токију у новембру 1964, са 370 такмичара из 22 земље, треће у Израелу, четврте у Хајделбергу, у Западној Немачкој, од 1. до 11. августа уз учешће око 1000 такмичара из 43 земље

Изабрана слика

Чланци

Догађаји

Лондон
Завршено
2012
Сочи
Завршено
2014
Нанкинг
Завршено
2014
Лилехамер
Завршено
2016
Рио
Завршено
2016
Пјонгчанг
Завршено
2018

Остали портали на српској википедији