Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 25

С Википедије, слободне енциклопедије
Мајкл Џордан
Мајкл Џордан

Мајкл Џефри Џордан (енгл. Michael Jeffrey Jordan; рођен 17. фебруара 1963. у Бруклину) је бивши амерички НБА кошаркаш, који се често сматра за најбољег кошаркаша свих времена.

Мајкл Џордан је у NBA провео 15 пуних сезона са 30,12 поена по утакмици у регуларној сезони (највише у НБА). Освојио је 6 НБА шампионата са Чикаго Булсима, био 10 пута најбољи стрелац и 5 пута најкориснији играч лиге. Девет пута је изабран у прву одбрамбену петорку, а 3 пута је био најбољи по броју украдених лопти. Од 1983. се рекордних 49 пута појавио на омоту часописа Спорт Илустрејтед и 1991. био проглашен за спортисту године по избору овог часописа. Проглашен је 1999. за "највећег северноамеричког спортисту у 20. веку" по избору спортског канала ESPN, а други је на листи најбољих спортиста века по избору Асошијетед преса. Његова могућност одраза, коју најбоље дочарава закуцавање са линије слободних бацања, и други подвизи су му донели надимке "Ер Џордан" и "Његово ваздушно височанство".

Мајкл Џефри Џордан се родио у Бруклину, држава Њујорк, као четврто од петоро деце Џејмса и Делорис Џордан. Породица се из Бруклина преселила у Вилмингтон, Северна Каролина, када је Мајкл још био дете. Много пре него што је почео да се бави кошарком, Мајкл је волео да игра бејзбол са својим оцем. Још као тинејџер, Џордан је постао познат у Северној Каролини због својих способности у овом спорту, и био је номинован за најкориснијег играча Бејб Рут лиге након што је његов тим освојио државно првенство. Џордан је похађао средњу школу у Вилмингтону, где није одмах успео да уђе у кошаркашки тим.