Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 5

С Википедије, слободне енциклопедије
Михаела Дорфмајстер 2008. године
Михаела Дорфмајстер 2008. године

Михаела Дорфмајстер (нем. Michaela Dorfmeister) је бивша аустријска алпска скијашица. Освојила је велики кристални глобус, златне медаље на олимпијским играма и светским првенствима. Она је најстарија скијашица која је остварила победу у Светском купу.

Рођена је у Бечу, а са четири године се преселила у Нојзидл, где је научила да скија. Са четрнаест година почела је да скија у школи скијања Skihandelsschule у Шладмингу. Са седамнаест година постала је омладинска првакиња Аустрије у спусту и слалому. Исте године учествовала је и на сениорском првенству Аустрије где је, на опште изненађење, победила знатно старије и искусније противнице.

У Светском купу дебитовала је 21. децембра 1991. у Сер Шеваљеу у спусту и освојила је 26. место. Прву победу је забележила тек четири године касније, 16. децембра 1995. у Занкт Антону ам Арлбергу. Међутим ни након те победе није имала значајније резултате. На Зимским олимпијским играма 1998. у Нагану изгубила је златну медаљу у супервелеслалому за само једну стотинку од Пикабу Стрит. Наредне године на Светско првенству 1999. у Вејлу освојила је сребро у спусту и бронзу у супервелеслалому.

Први кристални глобус је освојила у велеслалому у сезони 1999/2000, док је у укупном поретку Светског купа била другопласирана иза сународнице Ренате Гечл.