Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 8

С Википедије, слободне енциклопедије
Жан-Клод Кили
Жан-Клод Кили

Жан-Клод Кили (франц. Jean-Claude Killy) је бивши француски алпски скијаш који је доминирао овим спортом крајем 1960-их. Освојио је све три медаље на Зимским олимпијским играма у Греноблу 1968. Освајач је великог кристалног глобуса за прве две сезоне Светског купа у алпском скијању.

Кили је рођен у Сен Клуу, предграђу Париза, током нацистичке окупације Француске. По завршетку рата његова породица се преселила у Вал д'Изер, познати скијашки центар у Алпима. Његова мајка Мадлин је напустила породицу када му је било седам година, па је његов отац Робер морао да се брине о њему, његовој старијој сестри Франс, и млађем брату Мику. Жан-Клод је послат у интернат у Шамбери, који је удаљен 130 километара од села Савој где су живели, међутим то је веома тешко прихватао.

Кили је већу пажњу посвећивао скијању него школи. Отац му је дозволио да напусти школовање када је имао петнаест година, а годину дана касније постао је члан француског јуниорског тима. Тих година био је веома брз у тркама иако их веома често није завршавао, па почетком 1960-их није бележио веће успехе.

Децембра 1961. Кили је по први пут победио у некој међународној трци и то у велеслалому. Трка је одржана у Вал д'Изеру а он је стартовао као 39.