Портал:Тенис/Биографија јун

С Википедије, слободне енциклопедије
Рафаел Надал 2013. године
Рафаел Надал 2013. године

Рафаел „Рафа“ Надал Парера (шп. Rafael Nadal Parera; рођен 3. јуна 1986. у Манакору, Мајорка, Шпанија) је шпански тенисер који је 18. августа 2008. по први пут дошао до 1. места АТП листе. На тој позицији је укупно провео 102 недеље. Тренутно је трећи тенисер света.

Надал је у досадашњој каријери освојио четрнаест гренд слем титула (девет пута Роланд Гарос, два пута Вимблдон и Отворено првенство САД и једном Отворено првенство Аустралије), као и златну медаљу на Олимпијским играма у Пекингу 2008. Победивши на Отвореном првенству САД 2010, Надал је постао други играч у историји који је освојио златни слем, то јест све гренд слем турнире и олимпијско злато (пре њега је то урадио Андре Агаси). Са укупно двадесет шест, рекордер је по броју титула у појединачној конкуренцији из АТП Мастерс 1000 серије. Био је и члан шпанске репрезентације у три године када су освајали Дејвис куп.

Од априла 2005. до маја 2007. године Надал је направио рекорд од 81 везаног добијеног меча на шљаци, пре него што га је Роџер Федерер победио у финалу Мастерс турнира у Хамбургу. Од 57 турнира које је освојио, чак 42 су била на шљаци, на којој је добио 93% мечева. Надал је рекордер по броју освојених титула на Ролан Гаросу, а једини пораз на том гренд слему доживео је 2009. године, када је испао у четвртом колу. Због ових достигнућа на шљаци, Надал се сматра највећим тенисером свих времена на тој подлози.

Прочитајте цео чланак