Портал:Украјинци/Изабрани чланак новембар

С Википедије, слободне енциклопедије
Виктор Јанукович
Виктор Јанукович

Виктор Фјодорович Јанукович (укр. Віктор Федорович Янукович; Јенакијеве, 9. јул 1950) је украјински председник.

Почасни је вођа странке Партија региона. Виктор Јанукович је у фебруару 2010. изабран за четвртог председника Украјине, испред Јулије Тимошенко. Од године 1997. до 2002. био је гувернер Доњецке области у источној Украјини. У раздобљу од 2002. до 2005. био је премијер Украјине под председником Леонидом Кучмом. Поражен је председничким изборима 2004 на којима је, захваљујући Наранџастој револуцији, победио садашњи председник Виктор Јушченко. У периоду од 4. августа 2006. до 18. децембра 2007. по други пут је био изабран за премијера за време председника Виктора Јушченка.

Виктор Јанукович је рођен у малом селу Жуковка поред градића Јенакијеве у источној Украјини. Рођен је у радничкој породици, његов отац је био возач локомотиве, етнички Белорус (из малог села Јануки), док је његова мајка била медицинска сестра, пореклом Украјинка, која је умрла када је младом Јануковичу било две године. Јанукович је изјавио да се сматра Украјинцем.

Године 1972. Јанукович је постао електричар у локалном аутообуском предузећу, а нешто касније је завршио техничку школу. Године 1980. завршио је струку механичког инжињера на Доњецком политехичком институту. Ускоро се запослио као главни директор превозничког предузећа у Јенакијеву и учланио се у Комунистичку партију Совјетског Савеза. Од тада се Јанукович сусреће са високопозиционираним совјетским функционерима, па је тако упознао совјетског астронаута украјинског порекла Георгија Бероговоја, који га је подржавао у даљњем политичком и друштвеном раду.