Портал:Фудбал/Биографија март 2014

С Википедије, слободне енциклопедије
Фернандо Торес
Фернандо Торес

Фернандо Хосе Торес Санз (шп. Fernando José Torres Sanz; рођен 20. марта 1984, у Мадриду) је шпански фудбалер. Свој надимак, „Ел Нињо“ (El Niño, клинац), добио је када је 2003. дебитовао за национални тим Шпаније, и тако постао најмлађи фудбалер који је играо за шпанску репрезентацију, са деветнаест година.

Његов садашњи клуб је ФК Челси. До сезоне 2007/08 био је играч Атлетико Мадрида, после чега је потписао уговор за Ливерпул. Трансфер је вредео око 27 милиона фунти. Међутим, Атлетико Мадрид је и даље у срцу овог талентованог фудбалера па се тако често могу прочитати његове изјаве о томе како би желео да једном опет заигра у дресу ”јорганџија”. 31. јануара 2011. је постао члан Ливерпула

Фернандо Торес је рођен 20. марта 1984. у Мадриду, Шпанија. Још као дете се интересовао за фудбал, и са пет година се придружио клубу "Parque 84". Његов деда није делио ту страст према игри, али је био страствени навијач клуба Атлетико Мадрид, и сам Торес је тако постао навијач Атлетика иако су многи сматрали да би такав венсеријски таленат могао да се добро надогради једино и само у великом клубу какав је Реал Мадрид.

Почео је као голман, али је при томе изгубио неколико зуба, па се одлучио за безбеднију позицију - нападача. Ускоро је открио велику страст ка давању голова. 1995. се прикључио Атлетику, на шта је био веома поносан, a и челници Атлетика су били одушевљени његовом игром тако да је са само 19 година добио част да буде капитен клуба из радничког дела главног града Шпаније.

Даље...