Портал:Фудбал/Изабрани септембар 2017

С Википедије, слободне енциклопедије

ФК Партизан је српски фудбалски клуб из Београда и део је ЈСД Партизан. Освојио је укупно четрдесет три трофеја, укључујући и двадесет седам националних првенстава, четрнаест националних купова, један национални суперкуп, један Митропа куп. На табели југословенске лиге свих времена завршио је на другом месту.

Своје утакмице играју на стадиону Партизана капацитета 32.710 места од 1949. године. Партизан је са Спортингом играо први меч икада у Купу европских шампиона 1955. године, а био је и први балкански и источноевропски клуб који је играо финале Купа европских шампиона у сезони 1965/66.

Клуб има дугогодишње ривалство са Црвеном звездом. Утакмице између ова два клуба су позната као вечити дерби. У септембру 2009, британски лист Дејли мејл прогласио је дерби Партизан—Црвена звезда као четврто ривалство свих времена. Поред Србије, клуб је такође веома популаран у Црној Гори и Босни и Херцеговини, посебно у Републици Српској. Партизан има много присталица у свим осталим бившим југословенским републикама, као и у српској дијаспори. Навијачи Партизана се називају Гробари.

Даље...