Портал:Хокеј на леду/Биографија април 2016.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрана биографија

Марк Едуард Влашић у дресу Сан Хозе шаркса
Марк Едуард Влашић у дресу Сан Хозе шаркса

Рик Неш (енгл. Rick Nash; Брамптон, 16. јун 1984) професионални је канадски хокејаш на леду који игра на позицији левокрилног нападача.

На улазном НХЛ драфту одржаном у јуну 2002. као првог пика одабрала га је екипа Коламбус блу џакетса са којом је свега месец дана потписао професионални уговор. Након 9 сезона проведених у редовима тима из Коламбуса, у лето 2012. прелази у екипу њујоршких Ренџерса где и данас игра.

Са сениорском репрезентацијом Канаде освојио је једну златну и две сребрне медаље на светским првенствима, те два злата на Зимским олимпијским играма (2010. и 2014).

Рик Неш је играчку каријеру започео 1999. године као петнаестогодишњак у редовима омладинске екипе Торонто марлборос у јуниорској лиги Торонта. Захваљујући одличним партијама које је пружао током те сезоне (чак 61 гол и 54 асистенције у 34 утакмице) прометили су га скаути јуниорске екипе Лондон најтса и већ наредне сезоне прелази у лондонски тим који се такмичи у хокејашкој лиги Онтарија (најважнијем рангу такмичења за играче до 21 године). И у новој екипи Неш је наставио са одличним партијама, што му је отворило врата НХЛ драфта. На улазном НХЛ драфту који је одржан у Торонту 22. и 23. јула 2002. Рик Неш је одабран као први пик од стране америчке екипе Блу џакетси из Коламбуса у Охају.

Прочитајте цео чланак