Портал:Хокеј на леду/Биографија мај 2024.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрана биографија

Џо Торнтон у дресу Шаркса
Џо Торнтон у дресу Шаркса

Џозеф Ерик Торнтон (енгл. Joseph Eric Thornton; рођен 2. јула 1979. у Сент Томасу, Онтарио) је бивши канадски професионални хокејашки центар и алтернативни капитен Сан Хозе шаркса у НХЛ-у. На драфту 1997. одабран је као први пик од стране Бостон бруинса са којима је одиграо првих седам сезона у најјачој хокејашкој лиги света (три сезоне им је био капитен). У току сезоне 2005/06 трејдован је у Сан Хозе шарксе у замену за тројицу младих играча. Исте сезоне освојио је Арт Росов трофеј као играч са највише освојених поена у лиги и Хартов меморијални трофеј као најкориснији играч лиге (МВП).

Одличан преглед терена, сјајна контрола пака, прецизни пасови и изузетан нападачки стил игре допринели су да брзо постане један од најбољих и најтраженијих центара у лиги. Због своје висине од 193 центиметара и преко 100 килограма тежине од навијача је добио надимак Џамбо Џо.

Са ајкулама је у сезони 2015/16 освојио титулу шампиона западне конференције и играо своје прво Стенли куп финале (поражени су од Питсбурга 4-2). Са репрезентацијом Канаде освојио је олимпијско злато на зимским олимпијским играма 2010. у Ванкуверу. На шампионату света у хокеју 2005. године у Аустрији, где је национални тим Канаде освојио сребрну медаљу, Торнтон је проглашен за најкориснијег играча турнира (МВП; 6 голова, 10 асистенција).

Прочитајте цео чланак