Портал:Хокеј на леду/Изабрани децембар 2014.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани

Лого лиге
Лого лиге

Шпенглеров куп (нем. Spengler Cup) је традиционални турнир у хокеју на леду који се одржава крајем месеца децембра у швајцарском зимовалишту Давосу. Прво издање овог турнира одржано је давне 1923. године и због тога се ово такмичење сматра најстаријим позивним турниром у хокеју на леду. Традиционални домаћин турнира је хокејашки клуб Давос а утакмице се играју у дворани Ваилант арена у Давосу. Турнир се одржава од 25. децембра до Нове године.

Такмичење је замишљено од стране др. Карла Шпенглера као начин промоције хокејашких екипа са немачког говорног подручја које су непосредно накод Првог светског рата биле суочене са дискриминацијама због дешавања у рату. Временом такмичење је превазишло замишљене оквире и постало један од најпрестижнијих хокејашких турнира на којем су својевремено учестовале и многобројне најмоћније екипе са европског континента.

Поред европских екипа често су учестовали и национални тимови Канаде и САД, чак и репрезентација Јапана 1971. године. Међу учесницима су биле и колеџ екипе и чланови хокејашке лиге Онтарија.

Најуспешнији тим на такмичењу је ХК Давос са 15 освојених титула (последња титула освојена 2011. године).

Турнир је специфичан по томе што екипе имају право да током такмичења појачају своје редове са пет играча и једним голманом само за ту прилику. Ову привилегију углавном користи домаћи тим са циљем да би се додатно заинтересовала домаћа публика и привукли спонзори.

Тирнир је добио име по доктору Карлу Шпенглеру. Трофеј има изглед златне лопте коју на кружној основици придржавају сребрне хокејашке палице. Овакав изглед трофеја датира од 1956. године.

Даље...