Портал:Хокеј на леду/Изабрани новембар 2012.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани

Грб хокејашког клуба СКА
Грб хокејашког клуба СКА

ХК СКА је професионални хокејашки клуб из Санкт Петербурга, Русија. Клуб је основан 1946. године, а од сезоне 2008/09. такмичи се у КХЛ лиги (Западна Конференција, дивизија Боброва). Домаће мечеве клуб игра у дворани Ледени дворац у Санкт Петербургу, капацитета 12.300 места.

Клуб је основан 1946. године као „Д. О. имена С. М. Кирова“. У првенствима Совјетског Савеза клуб није забележио неке значајније резултате. У оквиру шампионата Русије највећи успех је остварен у сезони 2007/08. када су такмичење завршили на 6. месту у лигашком делу сезоне. У доигравању су успели да победе екипу московског Спартака са укупно 3:2 (у победама), да би у 1/4 изгубили од каснијих шампиона Локомотиве из Јарославља са 1:3.

Од сезоне 2008/09. клуб се такмичи у КХЛ лиги. На крају регуларног дела те сезоне ХК СКА је освојио треће место у Западној дивизији, односно укупно 8. место у лиги. Међутим већ у првом колу доигравања испали су од Спартака из Москве са убедљивих 0:3. Наредне сезоне у доигравање су кренули са 2. позиције у лиги, и опет је прво коло доигравања било непремостива препрека. Динамо из Риге је славио са убедљивих 1:3 у серији.

Од 2009. године клуб је у власништву компаније Гаспромњефт.

Даље...