Гаспром

С Википедије, слободне енциклопедије
Гаспром Лахта центар
Отворено акционарско друштво
ДелатностНафта и гас
Основано1989.
Москва
СедиштеМосква, Русија
Руководиоци
Виктор Зупков, Алексеј Милер
ПроизводиПриродни гас
Нафта
Нафтне цеви
ПриходРаст 112 милијарди долара (2017)
ПрофитРаст 14,9 милијарди долара (2009)
Укупан капитал206 милијарди долара (2017)
Број запослених
Раст 469.000 (2017)
Веб-сајтwww.gazprom.ru/,%20www.gazprom.com/,%20www.gazprom.de/

ОАО „Гаспром“ (Отворено акционарско друштво „Гаспром“, рус. Открытое акционерное общество „Газпром“) је највећи произвођач природног гаса у Русији и у свету и највећа руска компанија. „Гаспром“ је настао 1989. године, када је Министарство за гасну индустрију Совјетског Савеза трансформисано у корпорацију. Компанија је касније делимично приватизована, али и даље руска влада има контролни удео.

Бивше седиште Газпрома у Москви

У 2008, компанија је произвела 549,7 милијарди кубних метара природног гаса, што износи око 17% светске производње гаса. Поред тога, компанија је произвела 32 милиона тона нафте и 10,9 милиона тона кондензата гаса. Производња Гаспрома чини 10% од бруто домаћег производа Русије у 2008. години.

Највећи део гасних поља Гаспрома се налазе око Обског залива у Јамало-Ненецком аутономном округу у западном Сибиру, а очекује се да ће Јамалско полуострво постати главна област за производњу гаса у будућности. „Гаспром“ има највећи мрежу за транспорт гаса у свету, са 158.200 километара гасовода. Велики нови пројекти укључују гасовод Северни ток и Јужни ток.

Владимир Путин на церемонији покретања довода гаса у Хабаровску

Предузеће поседује подружнице у више различитих индустријских сектора, укључујући и финансије, медије и ваздухопловство. Поред тога, контролише већину удела у различитим предузећима.

Спонзорства[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]