Портал:Хокеј на леду/Изабрани септембар 2014.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани

Лого првенства
Лого првенства

Светско првенство у хокеју на леду 2014. било је 78. по реду такмичењу за наслов титуле светског првака у хокеју на леду одрганизовано под окриљем Светске хокејашке федерације (ИИХФ). Турнир је одржан у периоду од 9. до 25. маја 2014. у главном граду Белорусије Минску. Све утакмице игране су у две дворане, у аренама Минск и Чижовка.

На турниру је учестовало укупно 16 репрезентација које су у основном делу подељене у две групе са по 8 екипа. Након седам одиграних кола групне фазе такмичења по 4 првопласиране селекције из обе групе такмичење су наставиле у четвртфиналу, док су последње пласиране селекције испале из овог ранга такмичења за наредну годину.

Титулу светског првака освојила је селекција Русије која је једина на турниру остварила све победе. У финалу су Руси победили селекцију Финске резултатом 5:2, освојивши тако своју 27. титулу светског првака (5. под садашњим именом). Бронзану медаљу освојио је бранилац титуле, селекција Шведске која је у мечу за треће место савладала селекцију Чешке резултатом 3:0. За најкориснијег играча турнира изабран је голман финске репрезентације Пека Рине, док је најефикаснији играч десно крило руске репрезентације Виктор Тихонов са укупно 16 бодова (по 8 голова и асистенција). Елитну дивизију светског хокеја напустиле су репрезентације Италије и Казахстана које су заузеле два последња места на турниру, те ће се наредне године такмичити на првенству прве дивизије.

Са просеком од преко 10.000 гледалаца по утакмици било је ово једно од најпосећенијих првенстава у историји светских првенстава.


Даље...