Портал:Film/Izabrana biografija/05. 2008

С Википедије, слободне енциклопедије

Dajana Kiton (engl. Diane Keaton) je američka glumica, rođena 5. januara 1946. godine u Los Anđelesu (SAD).

Rani život i školovanje[уреди извор]

Rođena je kao Dajana Hol u Los Anđelesu, kao najstarije od četvero dece. Njezin otac Džek Holl (1921-1990) bio je inženjer, a njezina majka Doroti Kiton (rođena 1921) je bila domaćica i fotografkinja amaterka. Otac joj bio iz irsko-američke katoličke porodice, a majka iz metodističke. Kiton je pod majčinim uticajem odgojena kao metodist. Želja za glumačkom karijerom javila se kad je videla majku kako osvaja dramsku nagradu "Gđa. Los Anđelesa" za domaćice. Kiton je tvrdila da ju je teatralnost događaja inspirisala da postane pozorišna glumica. Kao jednu od inspiracija, navela je i Ketrin Hepbern, kojoj se divi zbog uloga snažnih i nezavisnih žena.

Godine 1964. je maturirala na Santa Monica High School u Santa Ani (Kalifornija). Tokom boravka u srednjoj školi sudelovala je u pevačkim i glumačkim sekcijama i nastupila kao Blanche DuBois u školskoj produkciji Tramvaja zvan čežnja. Nakon mature je pohađala Koledž Santa Ana, a kasnije Orange Coast College kao studentica glume, ali je odustala nakon godinu dana kako bi se bavila zabavnom karijerom na Menhetnu. Nakon pridruženja organizaciji Actor's Equity, uzela je prezime Kiton, majčino devojačko prezime, jer je tamo već bila registrovana jedna Dajana Hol.

Kiton je glumu počela studirati u Neighborhood Playhouseu u Njujorku. Prvo je počela studirati po Majner tehnici, grupnoj glumačkoj tehnici koju je u dvadesetima popularizirao Sanford Majner, njujorški reditelj glume.