Портал:Film/Izabrana biografija oktobar

С Википедије, слободне енциклопедије

Lora Džin Ris Viderspun, poznatija kao Ris Viderspun (енгл. Reese Witherspoon, IPA: /'riːs ˈwɪðərˌspun/) je američka glumica i filmski producent, rođena 22. marta 1976. u Nju Orleansu (SAD). Godine 1998. igrala je u tri visokobudžetna filma: „Dostava preko noći“, „Plezentvil“ i „Sumrak“. Sledeće godine je za ulogu u filmu „Izbor“, koji je pobrao pozitivne kritike, bila nominovana za Zlatni globus. Uloga El Vuds u filmu „Pravna plavuša“ predstavljala je prekretnicu u njenoj glumačkoj karijeri, jer je ovaj film bio jedan od najgledanijih u bioskopima širom sveta tokom 2001.

Usledila je glavna uloga u filmu „Alabama, slatki dome“, koji je postigao velik finansijski uspeh. Godinu dana kasnije bila je izvršni producent filma „Pravna plavuša 2“ u kojem je igrala i glavnu ulogu. Godine 2005. pobrala je kritičarske pohvale igrajući lik Džun Karter Keš u filmu „Hod po ivici“, za koji je osvojila Oskar, Zlatni globus, BAFTA nagradu i nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.

Godine 1999. udala se za glumca Rajana Filipija sa kojim je igrala u filmu „Okrutne namere“. Imaju dvoje dece: kćerku Ejvu i sina Dikona. Rastali su se 2006. a zvanično su se razveli u oktobru 2007. Viderspunova je vlasnik producentske kuće Type A Films. Aktivna je u organizacijama koje se bore za prava i zaštitu žena i dece. Predsednik je izvršnog odbora Fonda za zaštitu dece, a takođe je i globalni ambasador kompanije Ejvon. Godine 2007. izabrana je za počasnog predsednika Ejvon fondacije.