Pravna plavuša

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Pravna plavuša (engl. Legally Blonde) je komedija iz 2001. godine, u kojoj glavnu ulogu igra Ris Viderspun. Film govori o otkačenoj devojci El Vuds, članici kalifornijskog sestrinstva, koja se, da bi zadržala svog dečka Varnera, upisuje na Harvardsku pravnu školu.

Ovaj film je bio nominovan za nagradu Zlatni globus, i to u kategoriji za najbolju komediju i najbolju žensku ulogu (Ris Viderspun).

Na listi „100 Najsmešnijih filmova“ časopisa Bravo iz 2007. godine, ovom filmu je pripalo 29. mesto.

Sadržaj[уреди]

El Vuds (Ris Viderspun) je tipična bogatašica, koja je odrastala na Bel Eru (Los Anđeles), preko puta Arona Spelinga. Ona je članica i predsednica sestrinstva pod nazivom Delta Nu na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu.Pred svoju maturu, El očekuje od svog dečka Varnera Hantingtona III (Metju Dejvis), potencijalnog kandidata za upis na Harvardsku pravnu školu, da je zaprosi. Međutim,umesto vereničkog prstena, El dobija odgovor da nije dovoljno ozbiljna i da bi mogla da bude prepreka u daljoj Varnerovoj političkoj budućnosti. El kasnije saznaje da se Varnerov brat Putnam Bovs Hantington III ženi studentkinjom Jejl pravne škole, Mafi Voker Vanderbilt. Slomljena, El shvata da je jedini način da povrati Varnerovo srce, upis na Harvardsku pravnu školu. Sa rezultatom od 179 poena na ispitu i „ubedljivim“ video materijalom, El biva primljena na Harvard. Na fakultetu, El saznaje da je njen bivši dečko Varner veren studentkinjom prava na istom fakultetu Vivijan Kensington (Selma Bler). Vivijan namerno poziva El na zabavu, govoreći joj da je to maskenbalska zabava kako bi je ponizila. Kako joj je El poverovala, ona dolazi obučena kao Plejboj zečica. Razočarana El rešava da se posveti studijama i ubrzo postaje i najbolji student u svojoj klasi. Iako je i dalje ne shvataju svi ozbiljno, Emet Ričmond (Luk Vilson), asistent profesora Kalahana (Viktor Garber), koji je zaljubljen u El, prepoznaje njen potencijal. Ona postaje veoma dobar prijatelj sa njenom frizerkom Polet, koja se tek razvela od muža i sada uz Elinu pomoć pokušava da osvoji srce dostavljača robe koji je takođe zainteresovan za Polet. Osim toga El takođe pomaže Polet da dobije starateljstvo na njenim psom koji je kod njenog bivšeg muža.

Zajedno sa Varnerom i Vivijan, El dobija posao kao asistent i pomagač u Kalahanovom timu. Oni su dobili slučaj mlade žene Bruk Tejlor Vindham (Ali Larter), koja je optužena za ubistvo svog muža. Igrom slučaja, Bruk je osnivač kalifornijskog sestrinstva i poznati instruktor fitnesa. To su ujedno i činjenice kojima El opravdava nevinost Bruk Tejlor (jer se, po Elinom mišljenju, vežbanjem stvara endorfin, hormon sreće, a srećni ljudi ne ubijaju svoje muževe). Njena pastorka i čistač bazena Enrike Salvatore (koji je čak tvrdio da je bio ljubavnik optužene, ali se kasnije ispostavilo da je homoseksualac) tvrde da su videli Bruk kako stoji iznad mrtvog tela njenog muža, umazana krvlju i sa pištoljem u ruci.

Kako je Bruk odbila da otkrije Kalahanu alibi, El je posećuje u zatvoru, gde joj Bruk priznaje da je radila liposukciju i to baš u vreme kada je njen muž bio ubijen. Zabrinuta da bi to moglo da uništi njenu reputaciju kao fitnes gurua, ona moli El da njen alibi ostane tajna. Kalahan pritiska El da kaže alibi, međutim Elina čvrsta odluka se suprotstavlja svim naredbama. To, između ostalog, impresionira Vivijan, koja se polako približava El, i njih dve postaju dobre prijateljice. Vivijan joj čak priznaje da se Varner upisao na Harvard samo zato što je njegov otac povukao neke veze.

Kako teče suđenje, El ima sve više i više uspeha, pre svega koristeći svoje znanje iz mode. Međutim, posle jednog suđenja, profesor Kalahan ima privatan razgovor sa El, gde joj priznaje da ju je uzeo za deo svog tima samo zato što ga je fizički privlačila. U jednom trenutku Kalahan čak pokušava i da je dodirne, što je nažalost slučajno videla Vivijan i pogrešno protumačila iako je El nakon toga burno reagovala. Misleći da je baš niko ne uzima za ozbiljno, rešava da se vrati u Kaliforniju. Emet pokušava da je ohrabri, ali Elin duh je slomljen i ona odlazi u salon kod Polet da se pozdravi sa njom. U salonu, igrom slučajnosti, El sreće jednu od profesorki na Harvardu, profesorku Stromvel, koja je ohrabruje govoreći joj: „Ako dozvoliš da jedna glupa svinja upropasti tvoj život, nisi devojka za koju sam te smatrala da jesi“).Kako joj se samopouzdanje vratilo, El rešava da se vrati u sudnicu. Bruk otpušta Kalahana i proglašava El za svog novog advokata (zajedno sa Emetom koji je njen nadređeni).

Tokom unakrsnog ispitivanja, ćerka žrtve Čatni Vindham (Linda Kardelini) tvrdi da je bila pod tušem za vreme ubistva, ali El zahvaljujući svom modnom znanju zaključuje da se Čatni nije mogla tuširati bar 24 sata, jer je pre toga stavljala „trajnu“, jer bi to uništilo njene lokne, što znači da je ona morala čuti pucanj. Na kraju Čatni kroz suze priznaje da je ona ubila svog oca, a Bruk biva oslobođena svih optužbi.

Kraj filma prikazuje Elino diplomiranje, kao počasni govornik i đak generacije sa preporukom za jednu od najprestižnijih advokatskih firmi. Elina najbolja prijateljica je sada Vivijan koja je je raskinula svoju veridbu sa Varnerom, koji je diplomirao bez počasti i ponuda za posao. Polet i dostavljač su venčani i očekuju svoje prvo dete, koje će nazvati El. Emet i El se zabavljaju već dve godine i on planira da zaprosi El na veče nakon njenog diplomiranja.

Uloge[уреди]

 • Ris Viderspun (Reese Witherspoon) kao El Vuds (Elle Woods)
 • Luk Vilson (Luke Wilson) kao Emet Ričmond (Emmet Richmond)
 • Selma Bler (Selma Blair) kao Vivijan Kensington (Vivian Kensington)
 • Metju Dejvis (Matthew Davis) kao Vorner Hantington III (Warner Huntington III)
 • Viktor Garber (Victor Garber) kao profesor Kalahan (Professor Callahn)
 • Dženifer Kulidž (Jennifer Coolidge) kao Polet Bonafonte (Paulette Bonafonté)
 • Holand Tejlor (Holland Taylor) kao profesorka Stromvel (Professor Stromwell)
 • Ali Larter (Ali Larter) kao Bruk Tejlor Vindam (Brooke Taylor Windham)
 • Greg Serano (Greg Serano) kao Enrike Salvatore (Enrique Salvatore)
 • Linda Kardelini (Linda Cardellini) kao Čatni Vindam (Chutney Windham)
 • Alana Jubak (Allana Ubach) kao Serena Makvajer (Serena McGuire)
 • Džesika Kofil (Jessica Cauffiel) kao Margo (Margot)