Португалски пас за воду

Са Википедије, слободне енциклопедије
Португалски пас за воду

Португалски водени пас или португалски пас за воду (порт. Cão de água português) раса је паса пореклом из Португалије. Према ФЦИ класификацији спада у седму групу међу псе за воду. Настала је у средњем веку, а намена му је била да рибарима довлачи мреже, чува улов или преноси поруке са једног на други брод.

Изглед[уреди | уреди извор]

Португалски водени пас је средње величине. Длака му је веома густа и на тај начин одржава телесну температуру у води.Постоје два типа длаке дуга и благо таласаста или краћа и коврџава. Длака је најчешће црна или смеђа, мада може бити и бела, смеђе-бела или црно-бела. Глава му је правилне пропорције са широким носем и снажним вилицама. Очи су му округле црне или браон боје. Уши су му спуштене и срцоликог облика приљубљене уз главу. Тело је снажне грађе са дубоким грудним кошем и репом који се сужава при врху. Мужјак је обично висок 50-57 центиметара и тежак од 19-25 килограма док су женке висине од 43-52 центиметра и тежине од 16-22 килограма.

Порекло[уреди | уреди извор]

Португалски водени пас у Стејт парку у Чатфилду

Потиче из Португалије из провинције Алгарве одакле се проширио по целој обали Португалије. Највероватније је настао укрштањем барбета, кери-блу-теријера и пудле.

Младунци[уреди | уреди извор]

Женка португалског воденог пса окоти око 3-4 младунца. Када се роде,младунци имају равну длаку и након прве недеље она почиње да се коврџа. Након две недеље потпуно личе на родитеље. После два и по месеца престају да сисају. Пуну величину достижу након 6-7 месеци.

Нарав[уреди | уреди извор]

Потрет португалског пса за воду

Португалски водени пас је доброћудна и интелигентна раса, помало је својеглав,али веома послушан. Подноси и топло и хладно време. Може да живи и у кући и у стану али му је потребно редовно истрчавање.

Одржавање[уреди | уреди извор]

Португалски водени пас је углавном здрава раса. Нема генетских проблема али ако много времена проводи у води може да оглуви. Длаку треба редовно одржавати,али пошто му длака не опада погодан је и за особе алергичне на псећу длаку. Животни век им је од 10-15 година.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]