Пређи на садржај

Капетан Америка — разлика између измена

+
(+)
(+)
 
== Популарност лика ==
Капетан Америка је најпопуларнији био [[1940-е|1940-их]] година. После завршетка рата, популарност је ослабила. Он је нестао [[1953]]. године послије лошег покушаја препорода. Јунак је обновљен у [[Марвел|Марвел Комиксу]] 1964. године. Пробуђен је из замрзнутости од стране групе суперхероја Осветника.
 
== Биографија измишљеног лика ==
Стивен Стив Роџерс је рођен [[1920-е|1920-их]] година уна [[Менхетн]]у у [[Њујорк|Њујорку]]. Његов отац Јозеф Роџерс је умро док је Стивен био дијетедете, а мајка Сара док је он био у касним тинејџерским годинама. Ужаснут снимцима [[нацизам|нациста]] у Европи, Стив је хтио да постане војник. Међутим, због његове слабости и болести, био је одбијен. Чувши Роџерсову искрену молбу да буде прихваћен у војску, генерал америчке војске Честер Филипс му је понудио да учествује у експерименту званом Операција„Операција:Препород Препород”<!-- ({{јез-енгл|?}})-->. Стивен је прихватио и одвден је у тајну лабораторију у [[Вашингтон]]у, гдјегде је упознао Дрдр АбраханаЕјбрахама ЕрскинеаЕрскина (кодно име:Проф проф. РајнштајнРајнстајн), творца формуле Супер-војник формуле.
 
Након неколико седмица тестирања, Роџерсу је најзад даван серум Супер-војник серум. Стивен је изашао из вита-зрачне коморе са саршеним телом. Нацистички шпијун који је посматрао експеримент је убио Дрдр ЕрскинеаЕрскина само неколико минута након његовог завршетка. ЕрскинеЕрскин је умро прије него што је формулу написао на папир, остављајући Стивена Роџерса јединим корисником његовог генија.
 
Роџерс је затим прошао кроз интензивне физичке и тренинг програме, учења гимнастике и војне стратегије. Три мјесецамесеца касније је добио свој први задатак, да заустави нацистичког агента званог Црвена Лобања. Тада је добио црвени, бијели и плави костим дизајниран по узору на заставу САД Капетана Америке.
 
Током рата, служио је као симбол слободе и амерички најефикаснији специјални оперативац. Током завршних дана рата он је покушао да заустави авион Баронабарона Хајнриха Земоа, али када је авион експлодирао, његов партнер Баки је убијен (касније се испоставило да је преживио и да су му нацисти испрали мозак), а он је упао у ледене арктичке воде, али је формула Супер-војник формула спријечиласпречила залеђивање његове крви. Деценијама касније онспасао га је спашен од стране тиматим суперхероја званих Осветници. Моћ му се није смањила.<ref name="ka">{{Cite web|url=http://www.marveldirectory.com/individuals/c/captainamerica.htm|title=Капетан Америка|language={{en}}}}</ref> <br><br>
 
Непријатељи су му Црвена лобањаЛобања, Барон Зимо, Барон фон Стракер...
 
== Изглед ==
Стивен Роџерс има плаве очи и плавокос је. Стив је послијепосле експеримента био висок 188 центиметара и тежак 108 килограма.<ref name="ka"/>
 
== Референце ==
{{reflist}}
 
{{нормативна контрола
 
[[Категорија:Marvelovi superheroji]]
63.202

измене