Пређи на садржај

Врањска котлина — разлика између измена

нема резимеа измене
м (Бот: исправљена преусмерења; козметичке измене)
{{рут}}
'''Врањска котлина''' је прво проширење у оквиру [[композитна долина|композитне долине]] [[Јужна Морава|Јужне Мораве]]. Простире се од [[Бујановац|Бујановца]] до [[Владичин Хан|Владичиног Хана]] на дужини од 30 километара. [[Прешевска повија]] на 460 метара надморске висине, раздваја ову котлину од суседне [[Кумановска котлина|Кумановске]] на југу. Ширина Врањске котлине је око шест километара и обод јој је изграђен од старијих стена, док је дно прекривено [[неоген]]им [[седимент|седименти]]ма. Име је добила по граду [[Врање|Врању]] које је смештено у самој котлини. Наставља се на [[Грделичка клисура|Грделичку клисуру]].
 
== Хидрографија ==
Највећи ток у овој области је Јужна Морава, у коју се уливају све воде Врањске котлине. Од свог уласка у Врањску котлину на југозападу па до изласка код Владичиног Хана на североистоку, Јужна Морава је дугачка око 40 километара. Улазна тачка има надморску висину од 407, а излазна 328 метара. Према томе, укупан пад Јужне Мораве износи 79 метара, или приближно 2 метра по километру. Последица оваквог пада је стварање меандра, мртваја и обалских брежуљака.
 
Значајну карактеристику Јужне Мораве представља извесна асиметрија њеног слива. Она потиче од особина рељефа. У свом главном правцу југозапад-североисток, Јужна Морава прима знатно више притока с десне, југоисточне стране, а мање с леве, северозападне. С десне стране Јужне Мораве дижу се високе планине на којима се изливају веће количине талога. Ове реке имају и пространију сабирну област, па су због тога југоисточне притоке знатније. С леве, северозападне стране, Јужна Морава је ограничена нижим развођем, па је овај хидрографски центар мањи. У притоке Јужне Мораве, које прима са десне стране, спадају Кленичка, Преображењска, Требешињска, Тибушка, Бањска, Корбевачка, Јелашничка река и Врла, док се са десне стране уливају Трновачка, Вртогошка, Врањска или Градска, Моштаничка, Јовачка, Лепеничка и Калиманска река.
 
Главна притока Јужне Мораве у овој области је Врла.
 
== Види још ==