Пређи на садржај

Нагасаки — разлика између измена

12 бајтова уклоњено ,  пре 3 године
м
нема резимеа измене
м (.)
м
На град је [[9. август]]a [[1945]]. бачена [[дебељко|атомска бомба]], која је одмах убила 39.000 људи, а за 75.000 се верује да су умрли накнадно од задобијене радијације.
 
Град у Јапану је био центар преко кога је Јапан у средњем веку био у контакту са спољним светом. Зато је био највећи католички град Јапана, до забране [[католичанствокатолицизам|католичанствакатолицизма]].
 
== Географија ==
 
=== Прогон Португалаца ===
Кад је [[Токугава Ијејасу]] преузео власт био је толерантнији, јер су му помогли многи Јапанци који су били католици, посебно католички даимјо самураји. У Шиманара побуни [[1637]]. суделују многи сељаци католици и отпуштени самураји ронини. Токугава је сматрао да [[Португалија|Португал]] стоји иза побуне и протерује све Португалце из Јапана, а католичанствокатолицизам забрањује.
 
Уместо Португалаца прихвата се трговина са [[Холандија|Холанђанима]], јер нису католици. Холанђани преузимају трговину Јапана са светом. Године [[1720]]. допушта се проучавање холандског и кориштење холандских књига, тако да Нагасаки постаје главни центар изучавања европске науке и уметности.