Списак познатих паса — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
везе Лајка
Ред 15: Ред 15:


* '''[[Лајка]]''' - прво живо биће астронаут
* '''[[Лајка]]''' - прво живо биће астронаут
Лајка је први пас у свемиру на руском [[сателит]]у [[Спутник 2]]. На врхунцу [[хладни рат|хладног рата]], 3. новембра [[1957]] године Лајка је кренула на пут без повратка. Изгорила је при повратку у земљину атмосферу, 4 априла [[1958]] године.
Лајка је први пас у свемиру на руском [[сателит]]у [[Спутњик 2]]. На врхунцу [[хладни рат|хладног рата]], 3. новембра [[1957]] године Лајка је кренула на пут без повратка. Изгорила је при повратку у земљину атмосферу, 4 априла [[1958]] године.


* '''Стрелка и Белка''' - астронаути после Лајке
* '''Стрелка и Белка''' - астронаути после Лајке

Верзија на датум 18. новембар 2008. у 16:25

Стварни пси

  • Хачико (Hachiko) - симбол лојалности у Јапану

Сваке године 8. Априла на церемонији на Токијској Шибија (Shibuya) жељезничкој станици, сви љубитељи паса одају пошту лојалности Акити званој Хачико, вјерном љубимцу доктора Исабура Уена (Eisaburo Ueno), професора на Токијском Универзитету. 21 маја 1925 године, када је куја имала осамнаест мјесеци, доктор Уено је умро. Сљедећег дана и сљедећих девет година, Хачико је долазила на станицу и чекала га, прије него би отишла кући, сама!

  • Олд Шеп (Old Shep) - Амерички симбол вјерности

Ова је куја бдјела на жељезничкој станици, пет година нако што је ковчег покојног јој власника, утоварен у воз.

У жбуњу у јужном Лондону, 1966 године, Пиклс је пронашао украдени трофеј свјетског фудбалског купа.

  • Тоби (Toby) - најбогатији пас на свијету

Америчка милионерка Ела Вендал (Ella Wendal) је 1932 године оставила својој пудлици Тоби, 75 милиона долара.

  • Рин Тин Тин- чувени филмски пас.
  • Лајка - прво живо биће астронаут

Лајка је први пас у свемиру на руском сателиту Спутњик 2. На врхунцу хладног рата, 3. новембра 1957 године Лајка је кренула на пут без повратка. Изгорила је при повратку у земљину атмосферу, 4 априла 1958 године.

  • Стрелка и Белка - астронаути после Лајке

Фиктивни пси

  • Леси - ... се враћа кући

Шкотски овчар по имену Леси је главни лик из филма „Леси се враћа кући“ из 1942 године. Овај лик је доживио много римејкова у истом филму или у филмовима са истом тематиком. Иако је у питању куја, Леси су најчешће глумили мужијаци, јер се сматра да боље изгледају пред камерама.

  • Маза, Луња и Шврћа - Дизнијев дугометражни цртани филм и стрип.

У овом филму се среће женка Америчког кокер шпанијела по имену Маза, која живи у богатој породици, са мјешанцем по имену Луња, који живи на улици. Пролазећи кроз заједничке авантуре ова се два пса на крају заљубљују једно у друго.

Снупи је име пса Чарлија Брауна (Charlie Brown) из стрипа Пинатс (Peanuts), којег је креирао Чарли Шулц. Снупи је почео свој живот на стрипу 4. октобра 1950 године, као обичан пас, али је временом у једног од најбитнијих јунака у стрипу, по којем је овај стрип и најпрепознатљивији.

Пси познатих људи

  • Блонди

Њемачки овчар, по имену Блонди је био љубимац Адолфа Хитлера. Како би се увјерио да су капсуле са цијанидом исправне, Хитлер се послужио са Блонди. Тек када је утврдио да је Блонди мртва, и сам је искористио капсулу.

За вријеме битке на Сутјесци, граната је пала близу Јосипа Броза Тита, убивши енглеског официра и њемачког овчара Лукса, који је скочивши на Тита, истом спасио живот.