Свети Христифор — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Спашавам 1 извора и означавам 0 мртвим. #IABot (v2.0beta9)
Ред 14: Ред 14:
{{портал|Биографија}}
{{портал|Биографија}}
{{Commonscat|Saint Christopher in heraldry}}
{{Commonscat|Saint Christopher in heraldry}}
* [http://www.svetosavlje.org/biblioteka/prolog/index.php?m=5&d=9&a=1&date=5-2006 Охридски пролог за 9. мај (22. мај)] {{sr}}
* [https://web.archive.org/web/20070312040333/http://www.svetosavlje.org/biblioteka/prolog/index.php?m=5&d=9&a=1&date=5-2006 Охридски пролог за 9. мај (22. мај)] {{sr}}
* [http://www.generalni-vikarijat.eu Православно - Старокатолички Генерални викаријат Св. Метода, Ириг] {{sr}}
* [http://www.generalni-vikarijat.eu Православно - Старокатолички Генерални викаријат Св. Метода, Ириг] {{sr}}



Верзија на датум 15. септембар 2018. у 02:52

Свети Христифор

Свети Христифор је хришћански светац. У хришћанској традицији помиње се да је био велики чудотворац. Нарочито га поштују у Шпанији. Њему се народ моли највише против заразних болести и великог помора. Намучен је и страдао за Христа 249. године.

У иконографији, као редак приказ, представља се са псеће-магарећом главом. Такав приказ светитеља има утемељење у легенди која говори о њему као младићу обдареном несвакидашњом лепотом. Није се могао одбранити, посебно од девојака, па је молио Господа да му наружи лице. Молба је била услишена, па му је глава добила псеће-магарећи изглед. На тај начин је приказан на иконостасу цркве Светог Николе манастира Градиште у Буљарици, на црногорском приморју.

Свети Христифор је, иначе, и светитељ-заштитник Старокатоличке црквене провинције за подручје Балкана, која у Србији делује преко Православно - Старокатоличког Генералног викаријата Св. Метода, са седиштем у Иригу.

Источне цркве (православне и старокатоличке) славе га 9. маја по црквеном, а 22. маја по грегоријанском календару.

Литература

Спољашње везе