Остојића палата у Суботици — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м clean up
м уклоњена категорија Суботица помоћу геџета HotCat
Ред 50: Ред 50:


[[Категорија:Споменици културе од великог значаја]]
[[Категорија:Споменици културе од великог значаја]]
[[Категорија:Суботица]]
[[Категорија:Споменици културе Србије]]
[[Категорија:Споменици културе Србије]]

Верзија на датум 7. фебруар 2020. у 21:32

Остојића палата у Суботици
Остојића палата
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанка1848.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Остојића палата у Суботици се налази на Тргу Републике бр. 4, подигнута је 1848. године и као заштићено непокретно културно добро има статус споменика културе од великог значаја.

Део зграде на броју 4, који је припадао трговцу Јовану Остојићу има уклесану годину градње 1848. на балкону, док је део са бројем 6 подигнут вероватно годину дана раније за предузетника Имре Јакопчића.

Изглед

Изведена је у духу класицизма, сведених декоративних елемената са приземљем и спратом. Зидно платно деле на пет делова два истакнута ризалита, наглашена балконима са оградама од кованог гвожђа и надвишена троугаоним забатима. На средини грађевине, делећи је на симетричне делове, постављена је широка, благо лучно засведена капија са картушом. Каснијим преправкама 1891, 1902, као и 1907. године, према пројекту архитекте Гезе Коцка, палата је знатно измењена, како новим декоративним елементима, тако и доградњама низа делова на парцели са свих страна, али остављеним унутрашњим атријумским двориштем.

Конзерваторски радови завршени су 1985. године.

Види још

Референце

Спољашње везе


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.