Мост — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: fy:Brêge
Ред 79: Ред 79:
[[fiu-vro:Sild]]
[[fiu-vro:Sild]]
[[fr:Pont]]
[[fr:Pont]]
[[fy:Brêge]]
[[gd:Drochaid]]
[[gd:Drochaid]]
[[gl:Ponte]]
[[gl:Ponte]]

Верзија на датум 27. октобар 2009. у 21:50

Дрвени мост

Мост (ћуприја) је грађевина направљена ради премошћавања природних или вештачких препрека. Сврха моста је да омогући пролаз људима и возилима.

Мост може бити направљен од различитих материјала. Први мостови су били грађени од дрвета.

Историја

Први мостови су били прво примитивне клупе од дрвета. Напредак у технологијама омогућио је градњу дрвених мостова, понекад на каменим стубовима или на обешеним клупама (Царство Инка ). У Старом римском царству познавали су сводове, и захваљујући сводовима могуће је било градити мостове од камена. У близини великих градова били су грађени аквадукти и неки постоје до данашњих дана. После пада Римске империје грађевинари су надовезали на римске традиције градње. Романски мостови су управи излазили из начина и римских узора. Наступање готике и снажних царстава је унапредио градњу мостова и мостови су грађени са већим луковима. Са појавом ренесансе је дошло до већих промена и стубови су постали лакши и мостови су постали шири. Велике промене су настале у доба индустријализације. Развој жељежнице је захтевао ове конструкције и оне су морале да буду јефтиније и издржљивије. У прво време су се градили дрвени мостови и вијадукти од камена и опека. После се све више користило ливено гвожђе. Први мост од гвожђа је био постављен 1779. године преко реке Северн у Енглеској. После усавршавања челика мостови се граде од челика. Велика тражња за мостовима од челика је довела до префабрикације и до производње префабрикованих и стандардизованих делова и носећих челичних елемената који се и данас употребљавају у градњи. У 19. веку и у 20. веку је изградња и развој челичних конструкција добио и дочао до фазе када се могу градити ланчани мостови и мостови од челичних каблова и друге савремене конструкције великих размера. У 20. веку за конструкцију мостова је био одлучујући бетон- армирани бетон и преднапрегнути бетон._Mostovi su dobri za sastanke._

Неки чувени мостови

Мост св. Иринеја (Сремска Митровица) изнад Саве, најдужи пешачки мост у источном делу Европе

Сваки мост има своју причу. Овде је списак мостова о којима су написане књиге, снимљени филмови, ушли у "ударне" дневне вести:

Спољашње везе